U Italiji blokirano 150 vozača iz Bosne i Hercegovine

Fabrika peleta “Final Group” u Lušci Palanci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta na zapadu Bosne i Hercegovine, koja svoje proizvode plasira uglavnom u Italiju, ne radi već dvadeset dana.

Vlasnik preduzeća Besim Hrnić za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio je da je proizvodnja obustavljena zbog nemogućnosti da se roba plasira u Italiju.

– Mi očekujemo više informacija nakon 3. aprila do kada su najavljene blokade gradova na sjeveru Italije. Sad, kako stvari stoje, nema nikakve mogućnosti da se bilo šta radi, tako da smo morali zaustaviti proizvodnju – kaže Hrnić.

Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske rekao je za RSE da je zbog ove odluke u Italiji ostalo blokirano oko 150 vozača iz sjevernog dijela Bosne i Hercegovine.

– Stanje je katastrofa. Problem je veliki što pretpostavljamo da će oni ostati tamo četrnaest dana u nekom karantinu, a taj karantin za njih je kamion i parking. Za toliko dana oni nemaju osnovne uslove za boravak, higijenu i hranu. Sad je ovo već stvar Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine kako tim ljudima pomoći ili kako im omogući da se vrate u zemlju – kazao je Grbić.

Prve posljedice prevoznici su počeli da osjećaju već nakon što je u Banjaluci potvrđen prvi slučaj korona virusa u Bosni i Hercegovini kod vozača koji je stigao iz Italije.

Prema riječima Grgića, osim velikih gužvi i čekanja na granici Hrvatske i Slovenije, problem je što je zavladao i strah kod prevoznika.

– Pojedini vozači ne žele da idu u mjesta u Italiji koja su zaražena virusom korona što nam stvara velike probleme po pitanju isporuke robe. Ovo nam stvara ogromne gubitke u poslovanju – kazao je Grbić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79