U JEKU BORBE ZA ŽIVOT DOBILA OTKAZ: Agonija se nastavlja, porodica ogorčena

Slobodanka Todorić, koja je u jeku borbe za svoj život, na nezakonit način ostala bez posla i osiguranja, ni danas ne radi, iako su Inspektorat Republike Srpske i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite još krajem oktobra prošle godine naložili firmi da je vrati na posao u roku od osam dana.

Riječ je o fabrici obuće “Relaxshoe Bosna” Derventa.

Kako je moguće da rješenje nije izvršeno ni dva i po mjeseca nakon što je doneseno?

Znači li to da Vlada Republike Srpske ne može da sprovede vlastite odluke u djelo i da se pojedini poslodavci mogu staviti iznad zakona?

Slobodankin muž Mladen, zahvaljujući kojem je cijela priča dospjela prvo u medije, a potom do sindikata i inspekcije, ne krije razočarenje što se, pored borbe sa teškom bolešću, moraju nositi i sa time što sistem ne funkcioniše. Porodica samo želi da ih zaštite institucije koje su i dozvolile ovo bahaćenje, kaže Mladen.

“Institucije su jednim dijelom uradile svoj dio posla, izašle na teren, utvrdile nepravilnost i naložile vraćanje na posao. Sada treba novi krug pritisaka, da se to dovede do kraja. Neko mora ponovo naložiti inspekciji da ide u firmu. Ima valjda neki rok kada to iz prekršajne kazne prelazi u krivičnu, pa onda na Sud po tom pitanju, a račun blokirati dok se ne izvrši nalog”, priča za naš portal Mladen Todorić dodajući da ima saznanja da pojedinci razmišljaju o pokretanju tužbe za klevetu protiv njega.

Kriv sam valjda, kaže Mladen, što se borim za radni status svoje supruge i što sam to javno objavio, ujedno podsjećajući da je Slobodanku 30. septembra u 19 časova telefonski kontaktirao poslodavac, saopštivši joj da je dobila otkaz.

Već naredni dan, Mladen je krenuo sa fasciklom u kojoj je bilo 10 otpusnih lista iz bolnice, sa namjerom da moli poslodavce da Slobodanku zadrže na poslu.

Nisu mu dali ni da moli, na kapiji firme dočekao ga je portir, rekavši mu kako mu je iz Uprave naređeno da ga ne pušta i da im se može obratiti isključivo preko suda.

Od tada, do danas, niko iz firme nije pozvao Slobodanku.

“Imamo tri kćerke, dvije su završile fakultete, a treća je srednjoškolka. Vukovac je od prvog dana. Moj životni cilj je da ide odavde. U svrhu toga sam ju upisao na kurs njemačkog jezika, pa neka sreću traži kod normalnog svijeta”, ne krije razočarenje Slobodan.

Predmet Todorić, u čiju zaštitu je stao Sindikat uprave Republike Srpske, u stalnom je kontaktu sa porodicom i sve ovo vrijeme čeka da institucije RS završe posao do kraja.

Potvrdio je to predsjednik Sindikata Božo Marić za Buku.

„Mi smo se sada doveli u situaciju da firma jednostavno ne želi da postupi po rješenju, a da niko iz Vlade RS, kao najvišeg izvršnog organa, nije regovao što se neko oglušio na njihovo rješenje. Postavlja se pitanje da se običnom čovjeku desilo da ne postupi po rješenju, da li bi došli sutra i zaplijenili mu imovinu? Ili primjerice, šta bi se desilo da se ovaj slučaj odigrao u Italiji, članici EU, odakle investitor i dolazi? Ne znam šta bih drugo rekao osim da je ovo poraz, ne samo institucija, već veliki poraz nas kao društva“, istakao je za BUKU Marić, koji će ispred Sindikata ove sedmice uputiti pismo Ambasadi Italije, kako bi i oni izvršili dodatni pritisak na investitora koji dolazi iz njihove zemlje.

Porodici Todorić leđa je okrenula i opština Derventa – poslodavaci, lokalna i politička vlast.

Izuzetak je jedino narodni poslanik Igor Žunić. On u narednom periodu planira intenzivirati aktivnosti, kako bi se zakonska rješenja koja su dovela do ove situacije izmijenila.

“U ovom slučaju imamo zloupotrebu i Zakona o radu, ali drugih zakona RS. Rješenje je postalo izvršno, a poslodavac ne želi da postupi po rješenju odnosno da radnicu vrati na posao, a prema informacijama koje imam spreman je da dobije i prekršajnu prijavu i misli vjerovatno da će ići tako u nedogled. Što se mene tiče, takav način poslovanja nam ne treba. Sve ću učiniti i kod izmjene zakonskih rješenja i postavljanja pitanja NSRS da onemogućimo da se ovako nešto dešava, a sigurno ovo nije usamljen slučaj”, poručio je u izjavi za BUKU Žunić.

U Inspektoratu RS su nam potvrdili da je poslodavac praktično o svim aktima koje je donio Inspektorat i Ministarstvo rada tražio sudsko odlučivanje i pokrenuo upravne sporove.

“S obzirom da i u sudskom postupku postoje više instance ako poslodavac ne bude zadovoljan prvostepenom sudskom odlukom, tehnički nije moguće predvidjeti kada bi se sudski postupci mogli okončati i kada bi ovaj slučaj trebao dobiti epilog”, rečeno nam je u Inspektoratu RS.

Podsjetimo na kraju da je Slobodanka Todorić radila u dvije firme “Amika” i “Relaxshoe Bosna” Derventa, koje su vlasnički povezane, na osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme. U momentu kada se više nije mogao produžavati ovakav ugovor, odnosno kada je trebalo da preraste u ugovor na neodređeno, prebačena je samo kroz papire u drugu firmu, a nastavila je raditi isti posao, na istom mjestu.

 

U ove dvije firme radila je tri godine, da bi je, nakon što je oboljela od karcinoma i nakon što joj je odstranjen lijevi bubreg, poslodavac telefonski obavijestio da više nije u radnom odnosu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79