U jeku sezone pola miliona kreveta na Jadranu prazno

U toku je najjači dio sezone na Jadranu, a više od pola miliona kreveta je prazno.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice da je tokom dana kada je zabilježen najveći broj noćenja samo 70 posto smještajnih kapaciteta bilo popunjeno, piše portal Index.hr.

– Na današnji dan u eVisitoru ukupno je registrovano 235.929 objekata, odnosno 1.709.876 osnovnih kreveta, dok je prošle godine na isti dan u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu bilo registrovano 219.816 objekata, odnosno 1.618.732 osnovnih kreveta – navode iz HTZ.

Sve to ukazuje da je u srcu sezone 511.876 kreveta bilo prazno.

Kada se govori o broju noćenja, HTZ i Ministarstvo turizma uvijek predstavljaju cjelokupni promet, odnosno onaj ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu, no kad govore o broju kreveta, uglavnom izlaze s brojkom onih u komercijalnom smještaju.

Na pitanje kakva je bila predsezona, naveli su da je bila bolja od prošlogodišnje.

– Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od januara do kraja juna ostvareno 6,88 miliona dolazaka i 26,26 miliona. Od toga su strani turisti ostvarili 5,85 miliona dolazaka i 22,93 miliona noćenja, a poraste su zabilježili i domaći turisti u dolascima za šest posto te u noćenjima za četiri posto. Milion noćenja dnevno ove godine bilježimo od datuma 15. juli, dok smo prošle godine milion noćenja dnevno prvi put ostvarili na dan 16. juli – kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79