U Kaknju kafić gdje rade osobe sa invaliditetom pred zatvaranjem: Trebaju senzibilitet, nikako sažaljenje

U mirnom kutku industrijske zone Kaknja, nalazi se Klub prijatelja, kafić s posebnom svrhom i srcem. Edmin Kobilica i Vildan Kubura, oboica osobe s invaliditetom, ne samo da pružaju svoj doprinos zajednici, već i bore se za svoja radna mjesta. No, nedostatak interesa građana za ovaj jedinstveni klub stavlja pod znak pitanja njegovu budućnost.

“Čini mi se da izbjegavaju doći nama ovdje. Pozivam opet sve dobre ljude da dođu, da vide kako mi funkcionišemo, kako mi radimo. Prvenstveno da živimo od svog rada, da se socijalizujemo, da ne čekamo ni od koga ništa, da se borimo,” izjavljuje Edmin Kobilica, član Kluba prijatelja.

Ovaj kutak je otvoren prije manje od godinu dana, a u početku su građani Kaknja iskazivali solidarnost, dolazili i pružali podršku. Međutim, finansijska nesigurnost prijeti da Edmin i Vildan ostanu bez značajne prilike da žive od svog rada.

Edminu je dijagnosticirana cerebralna paraliza. Iako je prethodno radio na pakovanju mirisa za automobile, pravljenje kafe i razgovor s ljudima su mu draži. No, Klub prijatelja nije samo običan kafić.

“Realizuju se i radionice za djecu, svakog četvrtka dolaze djeca s teškoćama u razvoju. Naši volonteri uskoče u pomoć kako bi se uspješno realizovala radionica. Svake subote imamo radionicu ‘Pomozi mi da uradim sam’, namijenjenu djeci s teškoćama u razvoju. Tu nam pomažu volonteri koji su osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti,” ističe Ajla Vehab-Hrusto, menadžerica Kluba prijatelja.

Uprkos tome što je objekat i opremanje osigurala Fondacija Muharem Berbić, nedostatak financijske podrške stavlja klub na izazov. Kako bi sačuvali radna mjesta i zaposlili nove osobe s invaliditetom, potrebno je pronaći nove izvore finansiranja. Građani imaju ključnu ulogu u očuvanju ovog kluba, te je pokrenuta akcija prikupljanja novca putem stranice Doniraj.ba.

Kafić zaposljava i drugu osobu s invaliditetom, a logopede financira općina Kakanj. “Uloga građana je ključna. Trebamo senzibilitet, nikako sažaljenje,” apelira menadžerica Vehab-Hrusto.

“Teško je, puno obećavaju, 80 posto ne ispunjavaju uslove. Drago mi je što sam opet dobio priliku za rad, jer nas ima mnogo koji su nezaposleni i meni je drago što sam ja među tim zaposlenim,” zaključuje Edmin Kobilica.

Uz podršku građana i svjesnost o izazovima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, Klub prijatelja ima šansu da opstane i nastavi pružati vrijedne usluge zajednici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79