U Kantonu Sarajevo 248 novooboljelih, na respiratore priključeno 10 bolesnika

Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na današnjoj press konferenciji iznijeli su posljednje informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Prema riječima Kemala Beganovića, člana Kriznog štaba KS, u protekla 24 sata obrađeno je 987 testova na koronavirus, koji su prikupljeni u vremenskom periodu od 30. novembra do 3. decembra.

– Pozitivno je 248 testova, od čega je 147 ili 59 posto kod osoba koje su od ranije u samoizolaciji, pripadaju porodičnim klasterima ili su imale kontakt sa oboljelima. I dalje imamo veći broj oporavljenih od broja novooboljelih. Oporavljene su 333 osobe. Nažalost, imali smo i tri smrtna slučaja. Na bolničkom liječenju trenutno je hospitalizirano 296 pacijenata. Na svim klinikama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i izolatoriju Podhrastovi nalazi se 205 bolesnika, dok je u Općoj bolnici hospitalizirana 91 osoba. Na repiratore u KCUS-u je priključeno 10 pacijenata – kazao je Beganović.

Dodao je kako je u posljednja 24 sata sa bolničkog liječenja otpušteno 27 pacijenata.

– Bitno je napomenuti da, iako je virus u silaznoj putanji, u slučaju pojave nekih od simptoma preporučuje se da osoba ostane kući i telefonom se javi ljekaru u Domu zdravlja ili se prijavi putem aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, ukoliko je osiguranik u KS – zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79