U Kantonu Sarajevo rezervisani: Neće ići u nabavku vakcina ako ubrzo stignu one donirane

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je danas da možda neće biti potrebna direktna nabavka vakcina, jer će donirane doze možda biti dovoljne da se postigne adekvatan stepen imunizacije.

On je odgovarao na pitanje o nabavci ruskih vakcina Sputnik V, koja nije realizovana iako je bila dogovorena.

Alarm zbog delta soja: Četvrti talas koronavirusa u BiH moguć već sredinom augusta

“Kanton je sve uradio, dogovorio nabavku vakcina, sve samostalno završio i uključio Federaciju BiH, da bi i ona mogla kupiti 300.000. Kada je trebalo potpisati ugovor o isporuci, došlo je do promjene stava Vlade FBiH, koja ne pristaje na to i kreće u nabavku pola miliona kineskih vakcina”, pojasnio je Vranić.

Ministar je dalje kazao da je sada očito da nam svi naši susjedi i prijateljske zemlje počinju davati enormne količine vakcina kao donacije.

“Recimo Mađarska nam je isporučila 200.000 vakcina, Danska će isporučiti dva miliona (regionu, op.a.), pa je Amerika najavila pola miliona Pfizera. Sada se postavlja pitanje da li mi stvarno treba da ulazimo u proces nabavke vakcina i da od Zavoda zdravstvenog osiguranja potrošimo ta namijenjena sredstva od dva miliona KM za nabavku vakcina”, upitao je Vranić na današnjoj konferenciji za medije.

Čerkez otkrio da u BiH postoji više slučajeva delta soja nego što smo mislili

Kazao je da bismo se u jednom trenutku mogli naći u situaciji “da ne znamo šta ćemo s tim vakcinama, da ne možemo imunizirati građane jer neće biti potrebe, i onda doživjeti optuživanja da smo kupili vakcine iako smo znali da će doći milion doza”.

“Pošto imamo otvoreno za nabavku vakcina, prvenstveno, sada moram reći da se radi o Pfizeru, koje možemo nabaviti u vrlo kratkom roku isporuke, mi ćemo sačekati, ako se bude ovo odvijalo ovako, ovakve donacije ovom dinamikom, i ako dođe stvarno tih pola miliona koliko je Federacija potpisala sa Sinopharmom, onda ne vidim potrebe da se troše dodatna sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja za nabavku vakcina”, rekao je Vranić.

Delta soj koronavirusa potvrđen kod dvoje bh. državljana

Podsjetio je da je već vakcinisano oko 70 hiljada ljudi te da bismo ovim doniranim vakcinama već ispunili onu epidemiološku kvotu od nekih 70-75 posto imuniziranog stanovništva KS”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79