U karantin idu građani koji ulaze u BiH, vozači kamiona i kontakti zaraženih

Prvu grupu osoba koje u Srpskoj moraju u karantin, kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusa, čine putnici koji ulaze u BiH iz inostranstva, preko graničnih prelaza u RS.

Njima, nakon kontrole obavljene od strane granične službe, nadležni republički inspektor koji vrši nadzor na graničnom prelazu izdaje rješenje kojim se osoba stavlja pod zdravstveni nadzor u karantin, u zavisnosti od zdravstvenog stanja putnika, saopštili su iz Inspektorata RS.

– To podrazumijeva upućivanje putnika u odgovarajući karantin u mjestu ulaska u RS, odnosno na lokaciju karantina koji je najbliži, u trajanju koje odredi doktor medicine radi sprovođenja epidemiološke ankete, odnosno praćenja pojave simptoma zarazne bolesti izazvane korona virusom. Dalje, putnik se upućuje u karantin u lokalnoj zajednici u mjestu prebivališta/boravišta u BiH, nakon otpusta iz karantina koji je putniku određen prilikom ulaska u RS, u trajanju od 14 dana. Ukoliko se radi o putniku kod kojeg je od strane nadležnog doktora medicine potvrđeno prisustvo korona virusa, isti se upućuje u republički objekat za izolaciju oboljelih od COVID-19 do potpunog izlječenja – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Dodaju da drugu grupu čine vozači u međunarodnom transportu, odnosno vozači koji u okviru svojih radnih zadataka prevoze robe i stvari, i u RS ulaze teretnim vozilima.

– Republički inspektor u ovim slučajevima vozaču izdaje rješenje o stavljanju u izolaciju i pod zdravstveni nadzor u trajanju boravka u BiH koji vozač navede u prijavi, a koji podrazumijeva period od ulaska u BiH do odlaska na sljedeći prevoz, a najduže u trajanju od 14 dana od dana poslednjeg ulaska u BiH, ukoliko vozač ne ode na sledeći prevoz u roku koji je naveo u prijavi. Skrećemo pažnju da osobe koje su po profesiji vozači, ali u RS ulaze privatnim vozilima kao putnici, odnosno u trenutku ulaska ne prevoze robe i stvari teretnim vozilom u smislu izvršavanja radnih zadataka, imaju status putnika i isti se upućuju u karantin u trajanju od 14 dana – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Treću grupu čine građani koji su bila u kontaktu sa oboljelim od zarazne bolesti tokom perioda maksimalne inkubacije ili građani koji su se zbog određenih tegoba obratili nadležnim domovima zdravlja u RS prenosi Srpskainfo.

– Nakon što higijensko-epidemiološka služba obavi epidemiološko ispitivanje, daje preporuku nadležnom inspektoru za donošenje rješenja o stavljanju lica u karantin na period od 14 dana. Mjera karantina u ovim slučajevima se sprovodi u kućnoj sredini, uz obavezu svakodnevnog javljanja telefonom doktoru, u nadležnom domu zdravlja radi praćenja eventualne pojave simptoma zarazne bolesti – poručuju iz Inspektorata RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79