U Kiseljaku se gradi najveći Dom zdravlja u BiH, evo što će sve sadržavati i kako napreduju trenutni radovi

Mnogo je tekstova napisano na temu novog Doma zdravlja na području općine Kiseljak i sve što bi napisali na tu temu sigurno nije novost.

No kako je projekt kao takav medijski zastupljen, iskoristili smo proteklu subotu i lijep dan kako bi na licu mjesta uradili reportažu o najvećem Domu zdravlju u BiH.

Naravno neizostavno je na tu temu porazgovarati sa načelnikom Mladenom Mišurićem Ramljakom, s kojim uvijek rado vodim bilo kakav razgovor na bilo koju temu jer se radi o nekom tko je definitivno Kiseljak u svojih više od 16 godina upravljanja napravio boljim, ljepšim i ugodnijim mjestom za život kako je to već i najavljivao u nedavno završenoj kampanji, piše Mahalla.ba.

I ovaj projekt izgradnje 5000 m2 neto prostora, koliko će imati novi Dom zdravlja u Kiseljaku je dokaz zašto ga inače smatraju najuspješnijim političarom Središnje Bosne u posljednjoj deceniji.

Naravno nakon ugodne kave obišli smo zgradu i to uvijek mora biti detaljan obilazak, jer kada nešto pišem o Kiseljaku uvijek obilazimo gradilišta i to uvijek je na svoj način lijep i ugodan doživljaj jer osjetite kako u jednoj lokalnoj sredini razvoj je na prvom mjestu, a Kiseljak je bar po tome poznat.

S pomoćnikom Načelnika i rukovoditeljem službe za gospodarstvo, urbanizam, zaštitu okoliša i komunalne poslove općine Kiseljak, Nikolom Grubešićem, detaljno smo prokomentirali trenutnu dinamiku izgradnje, ali i dobili informacije koje su zaista impresivne.

OSNOVNE INFORMACIJE O DOMU ZDRAVLJA KISELJAK

Dom zdravlja Kiseljak smješten je u ulici Bana Josipa Jelačića na parceli označek.č.1187/13 SP Podastinje ukupne površine 8.566,00m2. Ukupno neto površina objekta iznosi 4.818,30m2

Na osnovu zahtjeva Investitora i projektnog zadatka projektirana je slobodnostojeća zdravstvena građevina sa energijskim blokom i to katnosti i sljedeće grupe prostorija:

ZDRAVSTVENI OBJEKT(P+1)

PRIZEMLJE

-vjetrobran
-hol i atrij sa info pultom
-stubište 1
-požarno stubište 1 sa predprostorom
-požarno stubište 2 sa predprostorom
-dizalo
-razvodni ormari
-laboratorija
-rtg+ultrazvuk(odjel radiologije)
-fizikalna terapija
-tehničke prostorije zdravstvene ustanove
-specijalističke ordinacije(19 ordinacija)
-patronažna služba
-toaleti za osoblje
-toaleti za pacijente
-prostorije za osoblje
-prijem i kartoteke
-hitna medicinska pomoć sa pratećim sadržajima

KAT

-hol
-stubište 1
-požarno stubište 1 sa predprostorom
-požarno stubište 2 sa predprostorom
-dizalo
-razvodni ormari
-administracija sa dvoranom za sastanke
-odjel za pedijatriju
-odjel za stomatologiju
-odjel za ginekologiju sa rodilištem
-odjel medicine rada
-centar za mentalno zdravlje
-odjel za palijativnu njegu
-higjensko epidemiološki odjel
-ordinacije obiteljske medicine(24 ordinacije)
-toaleti za osoblje
-toaleti za pacijente
-prostorije za osoblje
-prijem i kartoteke

ENERGETSKI OBJEKT(P)

-kotlovnica
-skladište

TRAFOSTANICA i AGREGATSKA JEDINICA(P)

-prostor za trafo
-prostor za agregat

POGLED NA ENERGETSKI OBJEKT

Sve prostorije su projektirane u skladu sa funkcionalnim i prostornim zahtjevima budućih korisnika te važećim normativima prostora i opreme iz oblasti primarne zdravstvene zaštite na nivo FBiH.

ŠTO ĆE SVE BITI SMJEŠTENO U DOMU ZDRAVLJA KISELJAK

Dom zdravlja će sadržavati sljedeće odjele i ordinacije te pružati niz usluga, ovaj put ćemo to samo pobrojati: Liječnička ordinacija, Pedijatrijska ordinacija, Patronažna služba; Epidemiološka služba, Ordinacija ginekologije, Rađaonica i soba za rodilje, Rtg/radiologija/, Odjel za palijativnu njegu, Stomatološka ordinacija, Laboratorijska dijagnostike, Specijalističko-konsultativna zdravstvena djelatnost, Ordinacija interne medicine, Ordinacija kirurgije, Operacijski blok, Ordinacija urologije, Ordinacija ortopedije, Ordinacija otorinolaringologije, Ordinacija oftamologije, Ordinacija dermatologije, Ordinacija pulmologije, Centar za mentalno zdravlje, Centar za fizikalnu terapiju, Hitna medicinska pomoć, Administracija i ostale prostorije te info pult, Praonica rublja, Depo za lijekove.

Naravno ovakva jedna investicija osim što će unaprijediti zdravstveni sustav općine Kiseljak i čitave lepeničke mini regije, sigurno će dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta te upošljavanju mnogobrojnog medicinskog kadra što je ogromna stvar.

Tu s nama je bio i ravnatelj JU Dom zdravlja Kiseljak Dr. Nino Baban koji nam je potvrdio kako radovi napreduju planiranom dinamikom i kako je projekt Doma zdravlja urađen po svim Europskim standardima te će biti jedan od najvećih u Regiji.

U svakom slučaju, teško je ostati ne impresioniran brzinom razvoja općine Kiseljak koja je jedan od pokazatelja kako se unatoč i ovakvim okolnostima u kojima živimo, trenutnoj svjetskoj korona krizi može jedna lokalna zajednica svakodnevno izgrađivati i širiti.

Centralna.ba/Josip Križanović

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79