U kojem se bosanskohercegovačkom gradu plaća najskuplja voda

Voda u Bosni i Hercegovini se smatra resursom kojim se naša država ponosi, pitka voda sa česme je nešto čime se tek nekoliko modernih civilizacija stvarno može pohvaliti.

Plaćanje vode u Bosni i Hercegovini regulirano je kroz lokalne kompanije koje se bave obračunom i naplatom usluge dovoda pitke vode do korisnika.

Cijene i načini obračuna svakako variraju od grada do grada, kao što je naprimjer glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo. Također, važno je napomenuti da se cijena obračuna vode razlikuje za fiziča lica (domaćinstva) i pravna lica (hoteli, škole itd.), ali ćemo u ovom tekstu obratiti pažnju samo na cijenu vode koju plaćaju građani, piše Radiosarajevo.

Različite cijene za nivo potrošnje

Naime, prema odluci Vlade KS iz 2017. godine a na prijedlog KJKP Vodovod i kanalizacija, voda se u Sarajevu obračunava prema količini potrošene vode. Tako stanovnici Sarajeva koji su priključeni na sistem ViK-a do potrošenih pet kubnim metara vode, istu platiti 0,7 KM. Ta se cifra zaokružuje na jednu marku zbog odvodnje.

Za potrošnju između pet i 30 metara kubnih vode građani će platiti ukupno (uz distribuciju i odvodnju) 1,2 KM, dok je cijena vode po kubnom metru za potrošenih 30 kubnim metara 1,67 KM.

Na to sve dolazi i fiksni dio od dvije marke za mjernu jednicu uz dodatak vodnih naknada koje iznose 0,05 KM.

U Mostaru, prema podacima Komunalnog preduzeća, građani vodu po kubnom metru plaćaju 1,27 KM (u cijenu je uračunat PDV i vodna naknada). Ovo se odnosi na sve potrošače, bez obzira na količinu potoršene vode.

Prema podacima iz banjolučkog vodovoda, cijena vode u ovom bh. gradu iznosi 1,30 KM po kubnom metru. Vodovod Banja Luke nedavno je na sebe preuzeo i prigradske vodovode i u narednom periodu najavljeno je i poskupljenje vode.

U Distriktu Brčko, cijena vode za domaćinstva u gradskoj jezgri iznosi 1,25 KM dok u prigradskim dijelovima cijena vode iznosi 0,7 KM.
Apsolutni rekorderi

Kada bi morali odabrati rekordere po cijeni vode koja se naplaćuje onda u uži izbor ulaze dva grada, i to po jedan iz oba entiteta – Bijeljina i Gradačac.

Vodovod Bijeljina na naš upit nije odgovorio ali prema dostupnim podacima voda se u ovom gradu plaća 1,57 KM po metru kubnom. Treba napomenuti da privatni korisnici u ovom gradu plaćaju istu cijenu vode kao i privredna lica.

Odlukom tadašnjeg Općinskog vijeća iz 2015. godine zbog kredita EBRD-a koji je podignut zbog sanacije vodovoda na južnom dijelu općine ali i rekonstrukciji gradskog vodovoda, povećana je cijena vode u Gradaččcu sa jedne marke po kubnom metru na 1,80 KM.

U tu cijenu ulazi osnovna cijena distribucije vode od 1,20 i odvodnje i prečišćavanja od 0,60. U cijeni koja je navedena ne ulazi postotak PDV-a koji kad se doda, povećava cijenu vode na 2,10 KM po kubnom metru.

 

 

Crna hronika / Foto Radiosarajevo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79