U komšiluku povlače ovu vrstu ribe sa tržišta: Utvrđeno prisustvo parazita

Državni inspektorat Hrvatske opozvao je svježu skušu porijeklom iz Španije zbog utvrđene prisutnosti parazita Anisakis spp., obavijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Proizvod LOT FB23119594 nosi oznaku upotrijebiti do 11.05.2023., zona ulova Zona FAO 27.VIIIc, Sjevernoistočni Atlantik, Biskajski zaljev – jug.

Opozvani proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog porijekla.

Pravilna termička obrada proizvoda (kuhanje, pečenje ili smrzavanje) inaktivira parazite te isti ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi, iznimno može se javiti alergijska reakcija na dijelove parazita kod osoba povezanih s alergijom na školjkaše, navodi se u obavijesti za potrošače.

Veleprodaju proizvoda obavlja zagrebačka kompanija FIORITAL.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79