U Konjicu se ne zna šta je teže, biti pacijent ili doktor: “Dom zdravlja pred zatvaranjem!”

Nakon što su 14. novembra stupili u generalni štrajk, zaposleni u Domu zdravlja Konjic održali su i protestnu šetnju. Izrevoltirani su jer, kažu, nema reakcije uprave, niti se traže rješenja. A ukoliko tako nastave, poručuju, Dom zdravlja Konjic morati ćeo zatvoriti. S druge stane, iz menadžmenta kažu, moguća rješenja za ovu situaciju su izvan naše kontrole.

Zaostale dvije plate. I garanciju za sigurnu budućnost Doma zdravlja Konjic. To su zahtjevi radnika te ustanove. Bez dvije plate, sa ionako malim primanjima, kažu, jedva sastavljaju kraj s krajem. A njihove patnje, održavaju se i na pacijente.

“Pacijenti sami sebi kupuju ako trebaju neku injekciju, ako treba nešto, sve kupuju, znači nemamo ništa što se tiče tih zaliha i toga, znači pacijenti su dužni sve sami sebi kupiti, jer mi nemamo, mi što smo imali, to smo dali”, podcrtao je uposlenik Doma zdravlja Konjic Menso Baralija.

50% pacijenata se trenuto vraća sa trijažnog punkta. Primaju se samo hitni slučajevi, onkološki i psihijatrijski pacijenti, trudnice i djeca, daju se terapije. Ali ni to neće moći još dugo, jer će, kažu ljekari, uskoro zafaliti i osnovnih materijala za rad.

“Falit će nam ovog materijala jednokratnog, šprica, igala, rukavica, ampula i tako. Mi smo u jednoj tuzi, očaju, što ovo moramo sve sprovoditi, međutim niko se ne oglašava, onaj zadnji korak zatvaranja Doma zdravlja još preostaje i to je to”, naglasio je Šaban Hodžić, specijalista porodične medicine.

Doprinosi radnicima Doma zdravlja Konjic nisu uplaćeni punih 13 godina. Jedna plata kasni od 2000. godine, druga od 2011. Opravdanje menadžmenta da je problem stalni nepovoljan ugovor sa ZZO HNK odbacuju. A odgovorne optužuju za kriminal piše n1

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79