U kontejneru “punom otpada” belgijska policija otkrila “robu” vrijednu 450 miliona eura

Roba, zaplijenjena u luci Antwerpen i namijenjena Holandiji, uništena je. Njena je tržišna vrijednost procijenjena na oko 450 miliona eura, dodalo je tužiteljstvo u priopćenju

Belgijsko savezno državno tužilaštvo izvijestilo je danas da je u kontejneru iz Gvajane zaplijenjena “rekordna” količina, 11.5 tona, čistog kokaina, u okviru razbijanja kriminalne organizacije.

Roba, zaplijenjena u luci Antwerpen i namijenjena Holandiji, uništena je.

Njena je tržišna vrijednost procijenjena na oko 450 miliona eura, dodalo je tužiteljstvo u priopćenju.

Istraga je otkrila da je još jedna pošiljka kokaina bila na putu iz Južne Amerike. Sumnjivi kontejneri su brodom prevezeni u belgijsku luku Zeebrugges, odakle su čamcem dopremljeni u Antwerpen.

Droga je otkrivena u okviru istrage belgijskog pravosuđa otvorene krajem 2019. nakon zapljene 2,8 tona kokaina.

Istraga je omogućila razbijanje međunarodne kriminalne organizacije “dobro organizirane, za koju se sumnja da redovno doprema velike količine kokaina iz Južne Amerike u Belgiju”, navodi se u saopćenju državnog odvjetništva.

Tužilaštvo je 1. oktobra izvijestilo da je nakon akcije u kojoj je pretraženo 70 stanova i kuća uhapsilo tridesetak ljudi u Belgiji, u Holandiji i u Španiji. Među njima su 22 još u pritvoru i zaplijenjena su gotovo 3 miliona eura.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79