U Linzu nova hapšenja osumnjičenih za teroristički napad u Beču

Još jedan osumnjičeni za teroristički napad u Beču uhapšen je u akciji specijalne jedinice Cobra i agencije za zaštitu ustavnog poretka u Linzu.

Kako piše portal Kronen Zeitung, svjedoci su vidjeli hapšenje jednog muškarca, a istražitelji su odveli i jednu ili dvije žene.

Prema prvim informacijama uhapšeni muškarac u Linzu, kao i glavni napadač koji je upucan noćas u Beču, bili su poznati kao “islamisti”. Tokom hapšenja nije bilo razmjene vatre, prenosi Klix.

Ubijeni napadač identifikovan je kao Kujtim Fejzulai, a ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer potvrdio je da je prošle godine osuđen zbog pokušaja priključivanja IDIL-u.

Riječ je 20-godišnjaku čiji su roditelji Albanci iz Sjeverne Makedonije, a imao je dvojno državljanstvo i poznat je policijskim organima od ranije. Nehammer je kazao da je Fejzulai bez sumnje bio pristalica IDIL-a, te da je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja odlaska u Siriju kako bi se priključio tzv. Islamskoj državi.

Ranije je u Beču i Sankt Poltenu uhapšeno 12 osumnjičenih, koji su porijeklom iz Čečenije i Jugoistočne Evrope, prenosi portal Heute.

Beč i drugi austrijski gradovi blokirani su jutros, a brojne policijske snage vrše pretrese i istražne radnje vezane za sinoćnji napad koji trenutno broji pet mrtvih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79