U Lipi još 255 migranata: Bez ikakve kontrole, okupljali se i boravili u improvizovanom smještaju

Razlika u postupanju sa migrantima postala je osjetna otkako je poslove iz ove oblasti preuzela naša država

U Bihaću je jučer održana radionica “Pomoć migrantima u BiH – pristupi unutar i izvan privremenih prihvatnih centara”, u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije (IOM). O stanju migrantske krize u Bihaću i USK-u razgovarali su direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungaroti i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.
Grad Bihać i Služba za strance vrše zajedničke aktivnosti, poput uspješnog pražnjenja, pečaćenja napuštenog objekta penzionera te dislokacije migranata na Lipu.

Nakon toga mnogi migranti su, umjesto Lipe, počeli uspostavljati privremeno stanište po zelenim površinama u Bihaću. Služba za strance je reagovala na primjedbe građana, nastavljajući akcije njihovog izmještanja. Trajno rješenje, prema riječima gradonačelnika Fazlića, podrazumijeva preuređenje spornih zelenih površina u parkove i rekreacione terene.
Aktivnosti kontrole kretanja i boravka migranata na području Bihaća vrši se na četiri lokacije: Žegarsko polje, Debeljača, te lokacije u blizini Kantonalne bolnice i nogometnog stadiona Jedinstvo.

Ovdje su se, bez ikakve kontrole, migranti okupljali i boravili u improvizovanom smještaju.
U saopćenju Službe za poslove sa strancima navodi se da su inspektori na pomenutim lokacijama zatekli 255 migranata, u najvećem broju državljana Pakistana i Afganistana, te su izvršeni njihova relokacija, smještaj i zbrinjavanje u privremeni prihvatni centar Lipa. Ono na čemu IOM i međunarodne organizacije insistiraju je humani pristup i lijep odnos sa migrantima, a što se svakako poštuje. Humanom preseljenju u registrovane kampove pomažu i humanitarne organizacije kao što je SOS Bihać. Također, svaki put kad službe zateknu maloljetne migrante biva obaviještena Služba za socijalni rad grada Bihaća te se s njima postupa s posebnom pažnjom piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79