U Lukavcu se gradi spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen- obilježja za žrtve genocida u Srebrenici.

Radi se o prvoj fazi izgradnje spomen – obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja TK odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

“Svjesni smo broja raseljenih osoba koje su živjele ili danas žive u općini Lukavac i da spomen – obilježje žrtvama genocida u Srebrenici itekako znači puno. Odlučili smo podržati tu ideju, koju treba prenijeti i u druge gradove. Pijetet za sve žrtve, pogotovo za žrtve genocida u Srebrenici, ne smije prestati. Izgradnjom spomen – obilježja trajno ćemo vraćati sjećanje na najmračnije dane za našu domovinu, ali i na najzaslužnije njene sinove. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih”, istakao je Ramić.

Općinsko vijeće Lukavac usvojilo je inicijativu načelnika Općine Edina Delića da se jedna ulica nazove “Ulica žrtava genocida u Srebrenici”. Nakon toga pristupilo se izradi projektne dokumentacije i pribavljanju dozvola potrebnih za izgradnju spomen – obilježja.

“Općina Lukavac obezbijedila je dio sredstava, obavila sve prethodne aktivnosti u pribavljanju potrebne dokumentacije i dozvola. Radi se o spomen – obilježju kakvog zaslužuju žrtve i njihove porodice. Svi smo zahvalni, posebno porodice žrtava, za podršku koju nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružilo da bismo i taj projekt završili u našoj općini”, kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79