U maju najviše migranata iz Pakistana

Bihać, BiH - 25. oktobar 2019: Grad Bihać je pod velikim pritiskom zbog velikog priliva migranata, koji već dvije godine dolaze u ovaj grad, različitim prevoznim sredstvima, pokušavajući doći do susjedne Hrvatske, a nakon toga i nekih drugih evropskih zemalja.Svaki prihvatni centar na području Bihaća je pun, a migranata ima jako puno i u ilegalnim privatnim smještajima. Svakodnevno se mogu vidjeti na ulicama, po parkovima, kafićima, u prodavnicima ili na gradskom trgu. Građani Bihaća kažu da je jedan od najvećih problema smeće koje ostavljaju iza sebe i to što u velikom broju borave na gradskim ulicama. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

VIjeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u BiH za maj 2020. godine, kada je prijavljeno 514 nezakonitih migranata, što je u odnosu na april ove godine četiri puta više.

Najveći broj nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima u maju ove godine su bili državljani Pakistana (173), Afganistana (143), Maroka (58), Bangladeša (49) i Alžira (25).

Istovremeno je u maju smanjen broj migranata koji borave u specijaliozvanim ustanovama institucija BiH te privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata

U centrima za smještaj migranata 31. maja boravile su ukupno 4.384 osobe, dok je 30. aprila ove godine taj broj iznosio 5.604 osobe.

U prvih pet mjeseci 2020. godine, od ukupno 5.086 nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima, namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 4.726 osoba, a samo njih 78 podnijelo je zahtjev za azil.

Od početka januara do kraja maja ove godine iz budžeta IPa projekta “Posebne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH” realizovana su sredstva u iznosu 12.484.304 eura, od čega u maju 3.763.813. eura.

prema informaciji IOM-a, u maju ove godine nije bilo uplata donatorskih sredstava na Jedisntveni račun trezora iz agencija UN.

Vijeće ministara dostavit će Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za maj 2020. godine Predsjedništvu BiH na daljnje razmatranje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79