U maju se bira novi direktor SIPA-e, poznato da će biti Srbin

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je nadležan za provođenje procedure odabira kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca policijskih tijela BiH i njihovih zamjenika, u maju će raspisati konkurs za imenovanje novog direktora Državne agencije za istragu iz zaštitu (SIPA).

Informaciju je za Faktor potvrdio predsjedavajući Nezavisnog odbora Enes Obralija.

Naime, aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine, mandat istječe u julu ove godine.

Kako je kazao Obralija, budući da je Nezavisni odbor dužan voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti rukovodilaca policijskih agencija te da se na čelu Granične policije BiH nalazi Mirko Kuprešaković, a Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Enes Karić, direktor SIPA-e bi trebao biti Srbin.

Nakon okonačanja konkursne procedure, Nezavisni odnor će dostaviti ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću rang- listu sa imenima najviše pet kandidata za direktora SIPA-e.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79