U matične knjige upisana beba Ruskinja, ali i punoljetni Slovenac

Općina Oštra Luka kod Prijedora jedna je od onih u Bosni i Hercegovine u kojima se najviše osjete posljedice ekonomske migracije stanovništva.

Načelnik ove lokalne zajednice Dragan Stanar pojašnjava da je najviše odlazaka na rad u inozemstvo s ovog područja zabilježeno od 2002. do 2010. godine.

– Tada je s rubnog područja Oštre Luke, iz sela Usorci, Kozica i Budimlić Japra, otišlo nekoliko stotina ljudi. Odlaze mahom u Sloveniju, Austriju, Njemačku, a neki i dalje, u Rusiju. Odlazaka i sada ima, jer Oštra Luka dijeli ovaj problem s većinom opština i gradova u BiH. No, odlasci su sad mnogo rjeđi – kaže Stanar.

Oštra Luka sa oko 3.500 mještana i ko zna koliko sela nema porodilišta, pa se bebe s ovog područja rađaju i u prijedorskoj bolnici. U Prijedoru se upisuju u knjige rođenih, piše Avaz.

Lokalna matičarka Sanja Zečević kaže da je Oštra Luka od početka ove godine sigurno bogatija za nekoliko novih stanovnika. No, preciznih podataka nema, jer u knjigama koje ona vodi postoje samo dva naknadna upisa.

– Ove godine tako je naknadno upisana jedna beba Ruskinja, djevojčica koja je u julu prošle godine rođena u Moskvi. Majka joj je Ruskinja, Anna, a otac iz Oštre Luke Zoran, koji radi u Rusiji. Naknadno je upisan i jedan već uveliko punoljetan Slovenac, rođen 1988. godine. Oba njegova roditelja su porijeklom s ovih prostora – kaže Sanja.

Na području ove općine rade tri škole, jedna matična u Oštroj Luci i dvije u Kozici i Budimlić Japri, gdje zajedno nastavu pohađa oko 60 osnovaca.

Uzgajaju kupine

Mještani Oštre Luke uglavnom se bave poljoprivredom, a ovaj kraj uveliko je poznat po uzgoju kupina. Registrirano je petnaestak manjih firmi, uglavnom porodičnih. Sigurno radno mjesto u ovoj maloj općini ima oko 390 ljudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79