U Mostaru i dalje pobuna zbog plaćanja parkinga, u prvoj zoni sat košta 1,5 KM

Nakon SDP-a u Mostaru smanjenje cijena parkinga koji odnedavno naplaćuje J.P. Mostar Parking traži i Koordinacija sindikata koja djeluje u Mostaru ocjenjujući ih previsokim s obzirom na rast cijena goriva i životnih namirnica, dok iz tog preduzeća zahtjeve smatraju nerealnim.

Direktor Mostar Parkinga Ivan Barbarić za naš portal kaže kako razumije ogorčenost građana povećanjem cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, ali smatra da je tražiti smanjenja cijena za parkinge u Mostaru neprimjereno i neralno, kao i izjednačiti cijene parkinga u centru i na periferiji grada, baš kao što bi bilo i za stanove.

“Svakoga pogađa rast cijena goriva i ostalih životnih namirnica. Ali to nije razlog da se lome stvari preko Mostar Parkinga. I nije tačno da će nekoliko maraka jeftiniji parking spasiti građane od poskupljenja cijena benzina i generalno standarda ljudi”, kaže Barbarić za Klix.ba.

Zbog toga naglašava da su u tom mostarskom preduzeću radili analize cijena parkinga u Mostaru i gradova slične veličine i karakteristika u BiH i okruženju, te utvrdili da su cijene parkinga u Mostaru najniže u regiji, što se detaljno može vidjeti na njihovoj službenoj stranici.

“Ako osoba koja živi u drugoj zoni godišnju kartu plati 135 KM, nju dnevna parking karta dođe i kad isključimo nedjelje i računamo oko 300 dana u godini, svega 45 feninga. Oni koji žive u prvoj zoni s godišnjom kartom od 225 KM dnevni parking dobiju za svega 75 feninga. Čak i građani koji ne žive u zoni naplate i godišnje plaćaju 360 KM po tom principu dobiju dnevnu kartu za svega 1.20 KM, što nema nigdje u regiji”, objašnjava naš sagovornik.

Pored toga građani Mostara sa mjesečnom i godišnjom parking kartom, kako ističe, za razliku od drugih gradova u tu cijenu imaju uračunato korištenje svih parkinga u zoni koju plaćaju, te javnih parkinga kod zgrade Federalne vlade. Također i na mjestu bivše Željezničke zgrade “Ćiro” iako su u zoni jedan, jer se nalaze na sjecištu grada i bilo gdje da se krene od njih nije daleko pješke.

“Zaista ne znam po kojim principima poslovanja bi mogli raditi sa nižim cijenama”, kaže Barbarić za Klix.ba.

On dodaje poređenja radi, da je u Trebinju sat vremena parkinga 3.00 KM, a mjesečna karta 100 KM, dok je godišnja hiljadu maraka i za pravne i fizičke osobe.

Naplata parkinga u Mostaru je podijeljena u dvije zone, pa je u prvoj parking na sat vremena 1,50 KM, a dnevna 20 KM, dok je u zoni dva dnevna karta 15 KM, a satna jedna marka.

Barbarić ističe da je svjestan kako se dugogodišnji haos s parkinzima u Mostaru ne može preko noći riješiti, te poručuje građanima da shvate kako je to obaveza svih onih koji imaju automobile kao i u cijelome svijetu i da je uvođenje reda s parkinzima neminovno za funkcionalniji grad.

Sindikati predlažu da se na području cijelog grada uvede samo jedna parking zona za koju bi mjesečna povlaštena karta koštala 10 maraka, godišnja 50 maraka, za pravne osobe 100 maraka, a iste cijene vrijedile bi i za zaposlene iz drugih gradova koji rade u Mostaru.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79