U Mostaru odlagalište i dalje blokirano, sve više smeća na ulicama

Peti dan traje blokada odlagališta komunalnog otpada “Uborak” kod Mostara, zbog čega komunalna preduzeća nemaju gdje odlagati smeće. Kontejneri su odavno već puni i sve je više smeća na mostarskim ulicama.

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” navedeno odlagalište drže u blokadi od srijede, 4. decembra, prenosi Avaz.

Mještani i aktivisti koji blokiraju istovar smeća upozoravaju kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojeg može raditi.

Tvrde kako odlagalište na ”Uborku” ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja, već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve, sve do Jadranskog mora.

Oni traže sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina u srijedu je izjavila kako je posao oko nalaženja lokacije za novu deponiju skup i dugotrajan, a sve to ne može se obaviti bez odluke Gradskog vijeća Mostara, koje, kao što je poznato, ne postoji od 2012. godine.

Dodala je da su u novembru predstavnici Grada Mostara održali sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na kojem je dogovoreno da se zbog javnog interesa otpad nastavi deponirati na lokalitetu ”Uborak”, iako je deponiju istekla okolišna dozvola.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79