U Mostaru pored Gradske vijećnice možete napuniti svoj električni automobil

U Mostaru pored Gradske vijećnice možete napuniti svoj električni automobil


U Mostaru je u rad puštena prva javna punionica električnih vozila koja se nalazi iza Gradske vijećnice Grada Mostara gdje su danas predstavljeni i pokazani električni automobili koji su trenutno dostupni na našem tržištu.

Radi se o dvostranoj punionici električnih vozila koja je već puštena u probni rad u septembru ove godine, a njena snaga je dva puta 22 kW, Model punjenja 3 s dva priključka tip 2 .

Dvostrana punionica omogućuje da se mogu dva električna vozila usporedno puniti a također se mogu puniti električna bicikla i skuteri.

Projekt su finansirali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Grad Mostar, procijenjena vrijednost projekta je 35.000 konvertibilnih maraka, a radove na postavljanju punionice električnih automobila uspješno je izvršila mostarska firma, Unis telekomunikacije d.d. Mostar.

Električni automobili ponovo su postali vrlo interesantni, jer je savremeni održivi razvoj utemeljen na ekologiji i uštedi energije. Sve veći naglasak na ekološkoj osviještenosti, ali i zbog činjenica da su naftne rezerve ograničene, ponovo postavlja električni automobili u fokus mogućih tehničkih rješenja u saobraćaju.

Razvoj novih tehnologija, posebno u području baterija, omogućuje vrlo kratko vrijeme punjenja vozila, no glavne prepreke omasovljenja električnih vozila u cestovnom saobraćaju su još uvijek visoka cijena i nedovoljno razvijena mreža punionica.

Ključan uslov za značajno povećanje udjela električnih vozila u cestovnom saobraćaju na području Grada Mostara je izgradnja javne infrastrukture za punjenje električnih vozila odnosno mreže punionica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija