U Mostaru preminuo Florijan Mićković, istaknuti akademski kipar

U Mostaru je danas, u 86. godini preminuo istaknuti umjetnik, akadmski kipar , Florijan Mićković.

Florijan Mićković je rođen u Mostaru 1935. godine. U svom rodnom gradu je završio i srednju školu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Antuna Augustinčića 1962. godine. Bio je član je ULUBiH-a i ULUH-a.

Tokom svoje bogate umjetničke karijere izlagao je širom svijeta, a najradije se, kako nam je to govorio sjećao grupne izložbe članova Mostarskog likovnog kruga.

– Tu su bile moje kolege, eminentni umjetnici, poput Juse Nikšića, Mladena Solde, Nikole Njirića, Želimira Miladina, Kreše Ledića, Vlade Puljića… Svi su znali da je naše društvo bilo najjače u BiH, daleko jače od sarajevskih umjetnika. Naša zajednička izložba bila je zapažena širom svijeta- kazao je Mićković u jednom od brojnih intervjua za naš list.

Mićković je u gradu na Neretvi voljen i cijenjen umjetnik. Mnoge ga generacije pamte kao svog dragog profesora, jer je bio i dugogodišnji pedagoški radnik.

Imao je poseban odnos i poštovanje prema svojim učenicima, a to su mu mnogi na najljepši način vratili u nesretnom ratu.

Također, jedan je od najzaslužnijih umjetnika za oživljavanje kolonije u Počitelju nakon rata.

Ispraćaj velikog mostarskog umjetnika bit će sutra, 20. februara 2021. godine u 15 sati ispred Gradske mrtvačnice „Bijeli Brijeg”. Pokop će se obaviti na Rimokatoličkom groblju „Masline“ prenosi Avaz


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79