U nedjelju novi protesti u Beču za mir i stabilnost BiH

U prvim sedmicama januara diljem Evrope i svijeta održavani su protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini.

Bh. građani u inostranstvu, kao i prijatelji naše zemlje, regije i svijeta, na ovaj način izražavali su zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini strahujući od novog sukoba.

Aktivnosti sve agilnije bosanskohercegovačke dijaspore se nastavljaju ovog vikenda, što je iznimno važna vijest za našu zemlju.

Naime, pod motom “Quo vadis, Bosna”, savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” organizira mirne proteste u nedjelju, 23. januara, i to, kako navode, “za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”.

Okupljanje počinje u 12:30 sati na Maria-Theresien-Platz u Beču.

Ruta kretanja: 13:00 sati (polazak) Maria-Theresien-Platz – Haus der EU – BMEIA Heldenplatz (kraj u 16:00 sati)

Na skupu će se, kako je predviđeno, obraditi dr. Kemal Kozarić (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji), Nurten Yılmaz (članica austrijskog parlamenta), Ewa Ernst-Dziedzic (članica austrijskog parlamenta), Damir Saračević (predsjednik Saveza “Consilium Bosniacum”), Ahmed Husagić (predsjednik pokreta “Snaga domovine”), Esma Murselović-Diman (članica odbora Saveza “Consilium Bosniacum”), Admir Mehmedović (član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”) Kabir Sokullu (član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”), Selma Jahić (Preživjela žrtva genocida) i Anita Zečić (umjetnica). Moderacija: Semra Jašarević.

Dan ranije, u subotu, 22. januara ista organizacija organizira panel-diskusiju sa eminentnim stručnjacima na Diplomatskoj akademiji Beč (Favoritenstrasse 15A, 1040 Wien).

Na panel-diskusiji će govoriti: Dr. Hannes Swoboda (predsjednik “Međunarodnog instituta za mir”), Dr. Erhard Busek (predsjednik “Instituta za Dunavski region i srednju Evropu”), Dr. Vedran Džihić (politolog), Dr. Nedim Ademović (stručnjak za ustavno pravo) i Mr. Bedrana Ribo (članica austrijskog parlamenta).

Pozdravni govor će uputiti dr. Kemal Kozarić (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji) i Damir Saračević, BA, BSc. (predsjednik krovnog saveza “Consilium Bosniacum”).

Moderator: dr. Nedad Memić (konsultant za komunikacije)

Prijava na email: office@consilium-bosniacum.at.

Skupovi poput ovog su iznimno važni, jer ne samo da internacionaliziraju bosansku krizu , već demokratskoj Europi, Americi i svijetu šalju poruku da se danas ne borimo samo za interese države Bosne i Hercegovine već i vrijednosti: demokratije, ljudskih prava, individualnih sloboda i tekovina antifašizma na kojima je kakav-takav sazdan svijet poslije Drugog svjetskog rata i čuvenog “Nikada više”. Za bosanske vrijednosti! piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79