U nedjelju protestna šetnja od Sebilja do Parlamenta BiH

Danas je u prostorijama Platforme za progres održana press konferencija povodom mirne protestne šetnje pod nazivom „Nazovimo stvari pravim imenom“. Na press konferenciji su, pored predsjednika Platforme za progres, Mirsada Hadžikadića, govorili i Maja Muftić – Dedović, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo i Elvedin Cernica, vijećnik u OV Novo Sarajevo i član organizacionog odbora mirne protestne šetnje.

Predsjednik Platforme za progres poslao je poruku građanima da je izlazak na mirnu protestnu šetnju potreban jer se niko drugi neće boriti za Bosnu i Hercegovinu ako oni to ne urade. Trenutno stanje u državi je izazvano djelovanjem njenih političkih aktera i Međunarodne zajednice. Dodao je da će se, pored protestne šetnje u Sarajevu, održati protesti i u Briselu i Ženevi. Netačni napisi o Platformi za progres koje je javnost mogla vidjeti u medijima prethodnih dana, samo su uzaludni pokušaji opstrukcije. Ovakav način djelovanja svima nama treba biti samo još veći razlog da izađemo na proteste.

Maja Muftić – Dedović je istakla da, iako je i sama u rukovodstvu jednog općinskog vijeća, vidi mnogo razloga da se pridruži protestima građana 30.05.2021. godine. Naglasila je da se radi o protestima građana, a ne određene političke organizacije. Korjenite promjene su neophodne u lokalnim sredinama, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Elvedin Cernica je dodao da Platforma za progres ima dosta iskustva sa organizacijom mirnih protestnih šetnji, zbog čega ne očekuje bilo kakve probleme kada je sigurnost u pitanju. Pozvao je građane, nevladine organizacije i sve druge da se pridruže i ovoj protestnoj šetnji građana.

Platforma za progres još jednom poziva građane da svojim prisustvom podrže mirnu protestnu šetnju „Nazovimo stvari pravim imenom“ u nedjelju, sa početkom u 12:00 sati ispred Sebilja na Baščaršiji. Da bismo krenuli naprijed, vrijeme je da kao građani nazovemo pravim imenom sve pojave koje su nas sprječavale u tome prethodnih trideset godina. Pokažimo da smo spremni da izgradimo novu i bolju budućnost za sve nas.

Napominjemo da će svi učesnici biti obavezni da nose masku i drže distancu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79