U nedjelju se održavaju lokalni izbori u BiH: U utrci više od 30.000 kandidata

U BiH se u nedjelju 15. novembra održavaju lokalni izbori, sedmi nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Pravo glasa na ovim izborima, prema zaključenom biračkom sposku, na dan 1. oktobra, ima 3.283.380 državaljana BiH.

– Od tog broja, redovnih birača je 3.141.257. Broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 7.925, a sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično 14.059. Osim toga, broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 704, a onih koji glasaju putem pošte 102.377 i 17.058 birača je upisano da glasa putem mobilnog tima. To su redovni mobilni timovi, ne oni posebni COVID-19, kazao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar na pres konferenciji Centralne izborne komisije, koja je organizovana povodom predstojećih izbora.

Za koga glasati

Prema njegovim riječima, državljani BiH sa pravom glasa će moći birati između 543 politička siubjekta i to 129 političkih stranaka, 262nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet Lista nezavisnih kandidata, 71 nezavisni kandidat za nacionalne manjine.

Izbori se održavaju u ukupno 142 općine ili grada u BiH, uključujući i Brčko Distrikt. Građani će glasati za članove 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština opština u RS, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, Skupštinu Brčko Distrikta, 120 načelnika oćina u BiH u 22 gradonačelnika u BiH, prenosi Oslobođenje.

– Na ovim izborima će stanovnici Grada Istočnog Sarajeva prvi put glasati za gradonačlenika ovog grada. Zbog toga će stanovnici općina koje činer Istočno Sarajevo imati po tri glasačka listića i to za biranje članova skupštine opštine u kojoj žive, načelnika opštine u kojoj žive, te za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, dodao je Bakalar.

Napomenuo je kako će se osim načelnika i gradonačelnika, na ovim izborima birati i 3.142 člana općinskih i gradskih vijeća i skupština, kao i 23 predstavnika nacionalnih manjina.

– Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od čega 425 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina, uzjavio je Bakalar.

Na dan izbora u BiH će biti otvoreno 5.759 biračkih mjesta, te 388 mobilnih timova. Ovo su samo redovni mobilni birački timovi, dodao je Bakalar, dok će za potrebe glasanja osoba koji su zaraženih koronavirusom, ili se nalaze u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom, biti angažovani dodatni mbilni timovi.

Glasanje u samoizolaciji

Kazao je kako će sva biračka mjesta, s ciljem sprečavanja zaraze koronavirusom, biti očišćena i dezinfikovana, te da su sve općine u BiH, osim Kreševa i Han Pijeska osigurale zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva.

– Svi birači koji su oboljeli od koronavirusa, ili se nalaze u samoizolaciji, moći će pismeno, putem e-maila ili faksa uputiti zahtjev da im se pošalje mobilni tim kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo. Jedini uslov je da prilože dokaz, odnosno rješenje o obaveznoj izolaciji. Svjesni smo da postoji problem, odnosno da nemaju svi oni koji su u samoizolaciji odgovarajuća rješenja, odnosno da bi, ako žele glasati, morali prekršiti naredbu o izolaciji. Međutim, odgovornost za to ne snosi CIK nego sanitarni inspektori, koji nisu na vrijeme uputili ta rješenja, naglasio je Bakalar.

Podsjetio je da od sutra u 7:00 sati počinje prediznorna šutnja, te da će u nedjelju birališta biti otvorena od 7:00 do 19:00 sati. Pozvao je sve birače da unaprijed provjere na kojem biračkom mjestu trebaju glasati, kako bi se smanjile gužve na samim biračkim mjestima.

naglasio je kako je VIK otvorio nekoliko kanala za provjeru i to putem web stranice ww.izbori.na, na kojoj trebaju otvoriti link “Da li ste registrirani”, a potom u prazna polja upisati tražene podatke (ime, prezime i JMB). Provjera se može izvršiti i slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12, a u poruku se upiše matični broj. Cijena poruke je 10 feninga, plus PDV. Treći način provjere je pozivom u općinske centre za biračke spiskove, dok je četvrti način poziv na info liniju CIK-a na jedan od brojeva telefona 033/251-331 ili 033/251-332.

Fleksibilnost policije

Bakalar je napomenuo kako se će na dasn izborima voditi računa da ne vude više od 30 osoba unutar objekata gdje se nalaze biračka mjesta, odnosno da će ostali morati sačekati napolju.

S obzirom da se broj zaraženih koronavirusom svakodnevno povećava, te da od ovog virusa obolijevaju i osobe koje su članovi biračkih odbora, Bakalar je pojasnio kako će, u slučaju da neki član biračkog odbora ne može doći na biralište, on biti zamijenjen članom sa rezervne liste.

Član CIK-a Ahmed Šantić je pozvao policiju da pokaže fleksibilnost prema članovima izborne administracije, ali i prema predstavnicima medija, ukoliko ih nakon 23 sata zateknu na ulici, čak i bez odgovarajuće dozvole.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79