U Neumu više gostiju nego u Dubrovniku: “Sirotinjsko more” bolje od najluksuznije destinacije

Prema pisanju hrvatskih medija, koji se pozivaju na zvanične statistike, u Dubrovniku ovih dana boravi oko 11.200 turista, što je 39 odsto od prošlogodišnjeg prometa.

Istovremeno, prema podacima opštine Neum, u jedinom bosanskohercegovačkom gradiću na moru, boravi najmanje 12.000 turista.

Poznavaoci lokalnih prilika čak tvrde da ih ima i više, jer “nisu baš svi gosti u privatnim apartmanima prijavljeni”.

Istina, radi se o sasvim različitim destinacijama, koje je teško porediti, ali brojke su ipak intrigantne, jer se ovakva statistika ne pamti.

Neum tradicionalno ljetovalište “radničke klase” i penzionera, mahom iz BiH, pa su ga konkurenti nazivali i”sirotinjsko more”, a Dubrovnik je ekskluzivna destinacija za luksuzne jahte i kruzere i najbogatije turiste iz cijelog svijeta.

Štos je u tome što je Hrvatska, zbog korona krize, svoje granice praktično zatvorila za komšije, dok su s druge strane zemlje iz kojih tradicionalno gosti dolaze u Dubrovnik, poput Njemačke i Velike Britanije, stavile Hrvatsku na “crvenu listu”.

S druge strane, kako je ranije za Srpskainfo rekao gradonačelnik Neuma Živko Matuško, Hercegovci su se otvorili, i na svoja 24 kilometra obale mora pustili sve turiste, pa “šta im bog da”.

Do sad im je “bog dao” najuspješniju korona turističku sezonu na cijelom Jadranu i popunjenost kapaciteta od najmanje 90 posto.

Uprkos navali turista, u Neumu je do sada potvrđen samo jedan slučaj koronavirusa i to kod žene srednje životne dobi, koja ne živi u ovom turističkom gradiću, nego u jednom neumskom selu u zaleđu, i koja, kako tvrde lokalni zvaničnici, nije imala dodira sa turistima.

Sve u svemu, u Neumu se sjatio cijeli region, odnosno onaj dio regiona kojem je hercegovački gradić jedino ove godine dostupno more. Najviše gostiju, osim iz cijele BiH, stiže iz Srbije, pogotovo iz Beograda i Novog Sada, pa se ekavski ovdje može čuti mnogo češće nego bilo koji strani jezik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79