U Nikšiću uzavrelo: Na zgradama posteri s Amfilohijevim likom i prijetećim porukama

Građani Nikšića svjedočili su bahatom i bespravnom ponašanju neodgovorne grupe građana, saopćeno je iz Općine Nikšić.

Kako je saopćeno, bez dozvole nadležnih općinskih organa i odluke skupštine stanara i pored brojnih pritisaka na stanare, na jednoj od stambenih zgrada u tom gradu postavljena je štampana cerada sa likom preminulog Amfilohija Radovića i prijetećim vjersko-političkim porukama

– Očigledna namjera ovakvog ponašanja je pokušaj izazivanja nereda i narušavanje javnog reda i mira. Ovo djelo, praćeno nacionalističkim pjesmama i vrijeđanje države Crne Gore na Božić, najveći hrišćanski praznik, imalo je očigledne namjere izazivanja incidenata, nereda i netrpeljivosti među građanima – navedeno je u saopćenju.

Nadležne općinske službe, u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima, izašle su na teren, upozorile organizatore da čine bespravnu aktivnost i izdale rješenje o uklanjanju plastične cerade.

– Ovim putem izražavamo odlučnost da ćemo istrajati u poštovanju zakona i propisa koji su jednaki za sve građane, a svi počinioci bespravnih radnji suočit će se sa zakonskim posljedicama. Istovremeno, očekujemo da će nadležni državni organi pokrenuti postupak identifikacije i procesuirati lica koja su organizatori i učesnici aktivnosti koje se ovih dana dešavaju u Nikšiću – zaključuje se u saopćenju.

Grupa Nikšićana na zgradi kod Filozofskog fakulteta postavila je jučer na Božić poster sa Amfilohijevim likom i tekstom “od đeda zavjet ostao, kapela na Lovćenu i život za Kosovo”.

Uz trobojke, tri prsta, pjesmu “Veseli se srpski rode” postavljen je poster sa likom Amfilohija preko cijelog jednog zida na zgradi u širem centru grada.

Prije tri dana grupa građana postavila je, također, transparent sa likom Amfilohija na fasadi stambene zgrade u ulici Nika Miljanića u Nikšiću.

Povodom okupljanja i aktivnosti grupe građana koji su postavili transparent, policijski službenici su upoznali dežurnu tužiteljicu u ODT Nikšić Anu Doderović.

Ona se izjasnila da u radnjama grupe građana nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, već da se radi o nadležnosti općinskih inspekcijskih službi.

Sve osobe su legitimisane, a o cjelokupnom događaju upoznata je komunalna policija i komunalna inspekcija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79