U Njemačkoj će moći raditi 25.000 građana zapadnog Balkana

Njemačka je produžila odluku prema kojoj građanima zapadnog Balkana dozvoljeno da dolaze u tu zemlju zbog posla.

Uvedena je kvota od 25.000 ljudi godišnje, a građani Bosne i Hercegovine, ali i regiona, nezavisno od kvalifikacija, u Njemačkoj će moći raditi do 2023. godine.

Iz Vlade Njemačke su naveli da postoji veliki interes za radnom snagom s prostora zapadnog Balkana, a najtraženiji su radnici u građevini, prijevoznici, ali i njegovatelji.

Njemački mediji ističu da korona nije smanjila potrebu za radnom snagom, a usvajanjem stimulativnog paketa za pomoć evropskoj privredi očekuje se nagli rast tokom sljedeće godine, koji bi, kako je rečeno, mogao biti ugrožen ako ne bude bilo dovoljno radnika.

Njemački privrednici su se, također, žalili da procedure za dovođenje radnika traju veoma dugo, a na ovaj problem ukazivali su i građani BiH koji su tražili radne dozvole u Ambasadi Njemačke u Sarajevu. Ovaj problem bio je osnov činjenice da je godišnje u Njemačku otišlo tek 29 hiljada nekvalifikovanih radnika. Budući da je Njemačka najavila širenje kapaciteta u konzularnim odjeljenjima, ako bude ukinuta kvota od 25 hiljada, može se očekivati procesuiranje znatno većeg broja radnika.

Pročitajte koliko u Njemačkoj zarađuju vozači, frizeri, medicinske sestre…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79