U Njemačkoj kazne i do 5.000 eura ako pregazite životinju

Često se u stambenim naseljima može dogoditi da mačka ili pas istrči ispred automobila i vozač udari životinju. No, šta učiniti u tom trenutku?

Teško zamislivo za ljubitelje životinja, ali tužna činjenica prema pisanju ADAC-a: većina ljudi jednostavno nastavi voziti nakon nesreće s mačkom ili psom. No, izlazak iz auta bez obzira na stanje ceste također nije dobra ideja. Umjesto toga, autoklub preporučuje:

– Uključite svjetla upozorenja i osigurajte mjesto nesreće trokutom upozorenja. Trebali biste nositi i zaštitni prsluk.

– Ozlijeđenu životinju dirajte samo s rukavicama. Vjerojatno će ib jako boljeti i panično će gristi ili grebati ako je dodirnete.

Samo tako ozlijeđenu životinju ne smijete stavljati u auto, samo je smjestite u kutijiu ili u kartonsku ili plastičnu.

-Ni u kojem slučaju ne smijete sami “osloboditi” životinju od boli – to može učiniti samo veterinar ili lovac.

Ali tko zapravo plaća veterinarske račune?

Ako primjerice, udarite mačku, vlasnik ljubimca je odgovoran za liječenje. Usput, ovo se također odnosi na štetu koju je sudar mogao ostaviti na vašem automobilu. No, djelomičnu krivnju za nesreću može snositi svatko tko je vozio prebrzo ili kršio druga prometna pravila piše Fenix

Pregažena mačka tužan je događaj i za vlasnika i za osobu koja ga je skrivila – ali postajete li odgovorni za kazneni progon ako samo nastavite voziti?

Neovlašteno uklanjanje s mjesta nesreće općenito se događa kada je osoba ili imovina oštećena. Kućni ljubimac se u ovom slučaju računa kao stvar jer ima vlasnika.

Svatko tko se vrati u auto i ostavi životinju da leži može biti kriv. Međutim, to nije pravno jasno. Ako niste sigurni, najbolje je nazvati policiju. To vrijedi i ako udarena životinja ugrožava druge sudionike u prometu jer leži izravno na cesti. Ili kada se osjećate nesposobnim brinuti se za ozlijeđenu mačku ili ukloniti životinjski leš.

U ovom slučaju postoje kazne:

– Ako je mačka nakon nesreće još živa, vjerojatno je ozbiljno ozlijeđena. U tom slučaju možete čak biti odgovorni za kazneni progon ako nastavite voziti: svjedoci nesreće mogli bi vas prijaviti za okrutnost prema životinjama. To može biti skupo: predviđene su kazne do 5.000 eura – i loša savjest.

U nekim slučajevima za nesreću nisu odgovorni vozači, već same životinje – čak ni tada vlasnici ne smiju jednostavno otići.

Febnix-magazin/IK

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79