U Njemačkoj uvedena obaveza bilježenja radnih sati

Na osnovu odluke Saveznog suda za rad (BAG), u Njemačkoj je uvedena obaveza bilježenja radnih sati.

Prema njemačkom Zakonu o radnom vremenu, do sada su samo prekovremeni rad i rad nedjeljom morali biti dokumentirani, a ne cijelo radno vrijeme, javlja Fenix Magazin.

Odluka Saveznog suda za rad predmet je žestoke rasprave u vladi Semafor koalicije i među stručnjacima za radno pravo.

Predsjednica najvišeg njemačkog Radnog suda Inken (Gallner) jučer je u Erfurtu opravdavala obvezu poslodavaca da sistemski evidentiraju radno vrijeme svojih zaposlenika, tumačenjem njemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude Evropski sud pravde (EuGH).

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG-a imati dalekosežne posljedice na modele radnog vremena temeljene na povjerenju koji su se prakticirali u poslovanju i administraciji, posebno što se tiče rada od kuće.

Predsjedavajuća sutkinja Radnog suda, Inken Gelna pozvala se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obavezuje poslodavce da uvedu sistem kojim se mogu bilježiti odrađeni sati zaposlenika.

– Ako njemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Evropskog suda pravde, onda već postoji obaveza evidentiranja radnog vremena – rekao je Gelna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79