U novom budžetu FBiH 200 miliona KM za oporavak privrede?

Vlada Federacije je prijedlogom budžeta za 2021. godinu planirala 150 miliona maraka za Fond za stabilizaciju privrede.

Istovremeno, 50 miliona KM planirano je na ime projekata zapošljavanja da bi se, kako se navodi u obrazloženju, nadoknadio izgubljeni broj radnih mjesta usljed pandemije i vratio nivo zaposlenosti od prije njenog izbijanja, saznaje „Dnevni avaz“.

Nastavak mjera

Prijedlog budžeta u visini od oko 5,5 milijardi KM naći će se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Kako se navodi u obrazloženju Vlade, prijedlog budžeta predstavlja okvir za stabilizaciju javnih finansija te nastavak mjera Vlade FBiH usmjerenih na stabilizaciju i oporavak privrede.

– Nastavljamo i s finansijskom podrškom zdravstvenim ustanovama, kao i za borbu protiv COVID-19, te smo u skladu s tim planirali i značajan iznos sredstava od dodatnih 60 miliona KM za ove namjene – navodi se u obrazloženju prijedloga te dodaje da on predstavlja okvir za stabilizaciju javnih finansija FBiH te nastavak mjera Vlade usmjerenih na stabilizaciju i oporavak privrede.

Iako se „na prvu“ čini da se ne radi o značajnim sredstvima, posebno ako se poredi sa zemljama regije, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i direktor Ekonomskog instituta Muamer Halilbašić smatra da je ovo dobro rješenje, naravno, ukoliko se plan implementira.

– Bilo bi dobro da su u pitanju budžetska sredstva, a ne da je izvor novac Međunarodnog monetarnog fonda. Da ne zavisimo od toga – ističe Halilbašić.

Pojašnjava da je posebno važna ova stavka od 50 miliona KM za zapošljavanje. To bi, kaže, značilo da se može podržati zapošljavanje i do 10.000 ljudi, skoro koliko ih je i ostalo bez posla zbog pandemije.

– Kada se ide preko Federalnog zavoda za zapošljavanje, 5.000 KM je prosjek po radnom mjestu. To praktično znači da bismo se trebali vratiti na nivo od prije krize. To je ozbiljan iznos – ističe on.

Javne investicije

Ključno je, dodaje, da se održe kapitalni projekti. A upravo je njegov najveći prigovor vlastima bio taj što su kasno krenuli programi javnih investicija.

– Mnogi privrednici su imali situaciju da raste tražnja. Oni bi zapošljavali nove ljude, ali ne smiju da se usude. Obično kažu, „da me malo služba za zapošljavanje pogura, lakše bih se opredijelio“ – zaključuje Halilbašić.

Prihvaćeno zaduženje kod EU do 153.750.000 eura

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici upoznala se s informacijom o sporazumu o kreditnoj liniji – makrofinansijska pomoć za BiH između EU, kao zajmodavca, i Bosne i Hercegovine, kao zajmoprimca, i Centralne banke BiH, kao agenta zajmoprimca.

Prihvatila je zaduženje Federacije po ovom sporazumu o kreditnoj liniji u iznosu do 153.750.000 eura, što je 61,5 posto od ukupno odobrenih 250.000.000 eura za BiH.

Brojke

25 miliona KM planirano za jačanje garantnog fonda u Razvojnoj banci FBiH, čime se kreditni potencijal fonda povećava na 600 miliona KM.
230 miliona KM planirano za pomoć nižim nivoima vlasti, u vidu podrške provođenja mjera strukturalnih reformi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79