U Novom Sarajevu novogodišnji ukrasi plaćeni preko 300.000 KM

Ima se, može se: U Novom Sarajevu novogodišnji ukrasi plaćeni preko 300.000 KM

Stanovnici Novog Sarajeva se danima pitaju da li je načelnik Hasan Tanović osim Vilsonovog šetališta čuo i za jednu drugu ulicu, saobraćajnicu, trg, ustanovu. Praznični ukrasi su samo na poznatom Vilsu, a ostali dijelovi općine su u dubokom mraku.

Posebno je razočaravajuće to što je načelnik Tanović za praznične ukrase utrošio nevjerovatnih 341.880 KM, dok je recimo kompletan Stari Grad ukrašen za svega 51.035 KM,  a Općina Vogošća za 25.600 piše Crna-Hronika

 

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, brojni dijelovi Sarajeva ukrašeni su adekvatnom dekoracijom za ovo doba godine, a na Vilsonovom šetalištu primijenjeno je novo rješenje za dekorativno osvjetljenje.

Kako je navedeno u konceptu tehničkog rješenja dekorativnog osvjetljenja Vilsonovog šetališta prvi put je primijenjen inovativan pristup kreiranja prostora putem svjetla ili kreiranja noćnog scenarija, u saradnji sa specijaliziranim timom dizajnera i inžinjera.

“Koncept dekorativnog osvjetljenja tretira šetnicu kao cjelinu, uvodi scensku tematiku i dodatno naglašava postojeću hortikulturu, okolne objekte, mjesta okupljanja kao i ulaze, odnosno izlaze, iz Vilsonovog šetališta. Ideja je stvoriti magični ambijent – noćnu čaroliju u čijem scenariju učestvuju posjetioci prostora. Rješenje ima za cilj da cijelom dužinom naglasi drveće, obilježi mjesta okupljanja, naglasi arhitekturu i dopuni rekreativno – zabavnu funkciju lokaliteta”, navodi se u elaboratu.

Mandić napravio senzaciju od pranja javnih ulica: Građani ga ismijavaju na Facebook-u

Inače, ovogodišnje ukrase za osvjetljavanje Vilsonovog šetališta isporučil je ista kompanija koja je godinama zadužena za svjetlosne dekoracije nekih od najpoznatijih objekata i ulica u New Yorku.

Elementi – grupe dekorativnog osvjetljenja u ovom slučaju su:

  • Osvjetljenje drveća
  • Kapije (ulazi u šetalište)
  • Viseće dekoracije
  • Svjetlosne skulpture
  • Augmented reality sistem

Smjernice za osvjetljenje objekata

Ono što se posebno ističe tokom ovogodišnje dekoracije Vilsonovog šetališta jesu viseće dekoracije kao dopuna svjetlosnom koloritu drveća, a u narednim fazama ovog projekta, viseće dekoracije trebale bi imati više različitih elemenata.

Također, učesnici projekta naglasili su kako će se ovisno o prazniku motivi visećih dekoracija mijenjati.

“Tematski motivi će se mijenjati zavisno od praznika, svečanosti ili druge prilike. Datim projektom definisan je izgled dva motiva. Ostali motivi će biti definisani u drugoj fazi”, pojašnjava se piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79