U Općini Centar pulmologa nema do marta: Odakle su svi ovi ljudi, ko su oni, kako su došli?

Odakle su svi ovi ljudi, ko su oni, kako su došli?

Dobiti pravovremenu uslugu u Domu zdravlja KS-a postaje nemoguća misija. Nažalost, mnogi pacijenti kojima je uskraćena usluga šute, čekaju termine i po više mjeseci ili izdvoje posljednji dinar i plate pregled u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova koje nikada bolje nisu radile. Rijetko gdje se i u privatnoj ustanovi može dobiti termin za neki od specijalističkih pregleda odmah, liste čekanja su sve duže piše Crna-Hronika.

Sarajka Aida Hrnjić na svome FB nalogu je opisala svoje iskustvo potrage za pulmologom.

– Nakon što smo ustanovili prošle sedmice da DZ Centar nema pulmologa, odnosno možda će doći jedan cigli pulmolog dr sa godišnjeg ili bolovanja (nisam sigurna) sredinom marta, a nakon što su mi rekli da nemaju ovlaštenja za upute privatnim klinikama i ambulantama (što ministar (Haris Vranić op.a.) najavi na sva medijska zvona ukoliko pacijent čeka duže od mjesec dana na uslugu) saznajemo slijedeće.

DZ je javna ustanova pa možemo mi iz Centra otići u DZ Omer Maslić (Novo Sarajevo op.a.) i tamo ima pulmolog. Odem tamo kad ne lezi vraže. Na recepciji mi kažu “ali vi ste iz centra, trebali su vam tamo slikati pluća pa poslati uputnicu, pa onda ovdje da dođete” Ok velim, odoh ja sad opet u centar u DZ Vrazova. Hladno ću odšetati, nema problema, možda sam ja nešto krivo shvatila. Ulazim u ambulantu, stojim dok sestra na kartoteci prila na telefon, nadugo i naširoko, o snijegu, komšijama, čišćenju, dok stojim i stojim. Završi živa bila, okrenu se pogledom me sasječe tipa “šta sad ti hoćeš”?

Kažem joj vidite bila sam prošle sedmice, rekli ste mi tako i tako, evo kažu vaše kolege iz DZ OM da mi ipak vi ovdje slikate pluća i pošaljete uputnicu dole njima (kao da je šalju i primaju golubom pismonošom). Aaaa, ne može tako, gospođo, vi niste hitni, to je samo za hitne slučajeve. Pa rekoh sta sada treba da radim? Kako da slikam pluća i vidim pulmologa. Nikako kaže – žalite se menadžmentu ako vam ne odgovara, znate vi kome. Pa evo da se žalim, direktoru DZ KS dr Baltić, Ministru zdravstva KS dr Haris Vranić i pitam ZZO KS kome sam uplatila novac za zdravstveno osiguranje, gdje je nestala ta lova i zasto građanin ne može imati ovako basic uslugu?!?

Trebamo li vam isprintati negdje kakva je tehnologija RTG, od kada se koristi u medicini, historijat iste uz analizu zašto jedan glavni grad jedne države, njena najurbanija jezgra ne pruža ovako jednostavnu, da ne kažem primitivnu uslugu?!? A nas, sve žitelje ovog grada pitam, odakle su svi ovi ljudi, ko su oni, kako su došli u naše ustanove, kome oni sjede po nekim ambulantama? Meni nije problem sve ovo ni pješke ako treba, ali ljudi, ima li iko roditelje? Stare i iznemogle? Djecu? Šta je ovo, kroz koju smo dimenziju propali? U međuvremenu, bio je kažu i neki štrajk upozorenja. Žale se na plate…. malo im. A mi eto da se žalimo menadžmentu. Usluga jok! Gdje je menadžment, pita Hrnjić u ime hiljada Sarajlija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79