U Općoj bolnici postavili sistema naručivanja pacijenata: Kraj čekanju u redovima?

U Općoj bolnici „prim.dr. Abdulah Nakaš“ od ove sedmice primjenjuje se novi sistem naručivanja pacijenata za specijalističke i kontrolne preglede. Odnosno, ovu proceduru će od sada vršiti ljekari opće prakse iz Domova zdravlja putem elektronskog sistema

Čekanje – prva je asocijacija na dobijanje zdravstvene usluge u Kantonu Sarajevo. Bez obzira da li se radi o administrativnim procedurama, rutinskim ili specijalističkim pregledima i pretragama, većina pacijenata mora planirati sate, čak i dane, da bi dobili potrebnu uslugu.

U Općoj bolnici „prim.dr. Abdulah Nakaš“ od ove sedmice primjenjuje se novi sistem naručivanja pacijenata za specijalističke i kontrolne preglede. Odnosno, ovu proceduru će od sada vršiti ljekari opće prakse iz Domova zdravlja putem elektronskog sistema.

– Naša zamisao je da pacijent koji treba specijalistički pregled u našoj bolnici da kod svog ljekara dobije odmah termin za pregled, znači precizan termin u minutu da ne gubi bespotrebno vrijeme na čekanje, znači da čeka po 2,3 sata. Znači, u okviru sat vremena, možda čak i kraće da završi sve što treba – izjavio je Salko Pašović, šef polikliničkog odjela Opće bolnice “prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Ovakav sistem se u JU Dom zdravlja koristi već neko vrijeme, kaže Abel Baltić, direktor JU „Dom zdravlja KS“:

– Mi našim specijalistima, koji su zaposlenici JU Dom zdravlja na taj način već duže vrijeme naručujemo. U početku, dok smo se malo uigrali dok se naučio sistem, malo je bilo problema i sada ne očekujem neke probleme, vrlo je sličan sistem naručivanja prema Općoj bolnici. Jedini problem gdje može biti, može biti u zagušenju odnosno u broju slobodnih termina koji Opća bolnica može primiti i broj zahtjeva prema tim terminima.

Kako je pojašnjeno, ni za kontrolni pregled više neće biti potrebno da pacijent ide po uputnicu kod svog ljekara, te zakazuje termin u bolnici.

– Što se tiče kontrolnog pregleda, ukoliko je potreban, znači unutar mjesec dana ljekar specijalista u našoj ustanovi mu zakazuje termin i zauzima termin za njega, tako da će imati puno više vremena da se posveti pacijentu i svaki pacijent će na neki način dobiti svoje vrijeme za pitanja i pod-pitanja – pojasnio je Pašović.

U narednih mjesec dana prelaznog perioda utvrdit će se eventualni nedostaci, kao i dodatne mogućnosti za poboljšanje, kažu iz Opće bolnice za TVSA

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79