U ovim federalnim preduzećima i ustanovama je najviše nevjerodostojnih diploma

U dosadašnjoj reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama, preduzećima, ustanovama utvrđeno je postojanje više od 90 nevjerodostojnih diploma. Revizija je na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke počela 30. aprila 2019. godine.

U Ministarstvu smo zatražili pojašnjenje da li su oni samo evidentičari lažnih diploma ili se ide korak dalje, da li je iko procesuiran zbog izdavanja ili posjedovanja nevjerodostojnih diploma, piše Faktor.

Nevjerodostojne diplome u Lutriji BiH, zatvorima

– Kada je riječ o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, u dosadašnjem procesu provjere utvrđeno je postojanje 92 nevjerodostojne diplome – navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Od tog broja jedna nevjerodostojna diploma je pronađena u Finansijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, 10 u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH. Dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ-u zatvorenog tipa u Zenici, osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, te po tri u Elektroprivredi BiH i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići. Jedna u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i 10 u JP Željeznice FBiH.

Upitali smo kakve efekte je donijelo otkrivanje nevjerodostojnih diploma, da li je neko odgovarao zbog toga.

– Ministarstvo ne raspolaže podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome, ali je upoznato da su određeni subjekti već donijeli rješenja o prestanku radnog odnosa, dok su pojedini poduzeli daljne aktivnosti na rasvjetljavanju ovih slučajeva, te su obaviještene inspekcijske službe, odnosno nadležna tužilaštva – kazali su nam.

Interesiralo nas je da li se posao Ministarstva završava time što se samo evidentiraju lažne diplome ili se ide dalje od toga.

Provjere diploma kod zapošljavanja

– Podsjećamo da je Federalna vlada zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije. Ovaj zaključak je, naravno, dostavljen svima te svi mjerodavni po tome moraju i postupiti, te u tom smislu preuzeti svoj dio odgovornosti i obaveza. Važno je spomenuti i preporuku da se ubuduće, već prilikom zasnivanja radnog odnosa u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, izvrši provjera vjerodostojnosti obrazovnih isprava – objašnjavaju iz Ministarstva.

Dodaje kako je blizu 70 posto subjekata dostavilo potpune izvještaje o provjeri diploma, a nešto više od 30 njih djelomične.

– Podsjećamo da je proces otežavala činjenica što su neke obrazovne ustanove uvele obavezu plaćanja naknada za proces provjere, a za što nisu bila planirana sredstva u budžetima pojedinih institucija i subjekata u vrijeme kada je ovaj proces, uglavnom, i provođen. Također, za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih dejstava 1992-1995. godine. U samom početku ovoga procesa, u 2019. godini, pojedini subjekti tražili su određene instrukcije i dodatna objašnjena za njegovo realiziranje, a sama dinamika procesa, koji se još nastavio i u 2020. godini, bila je različita i ovisila je o specifičnostima određene institucije i organizacije. Činjenica je da je ovo bio zahtjevan posao, ali i da se istrajnošću i upornošću sve rješava – rečeno je za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79