U ovoj godini bi trebali dobiti digitalni novčanik: Šta to znači?

Građani Bosne i Hercegovine do kraja ove godine trebali bi imati pristup inovativnom digitalnom novčaniku, kako je najavio Almir Badnjevac, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Ovaj digitalni novčanik bit će implementiran u skladu s novom eIDAS 2.0 regulativom, koja promovira korištenje digitalnog identiteta na napredniji i sigurniji način.

“Digitalni novčanik će omogućiti građanima da ne samo dokazuju svoj identitet već i dijele dokumente, provjeravaju identitet drugih osoba i kompanija, uz visoku razinu privatnosti i kibernetičke sigurnosti,” objasnio je Badnjevac. Dodao je da EU parlament preporučuje da upotreba digitalnog novčanika bude dobrovoljna i besplatna, uz naglasak na transparentnost transakcija i zaštitu privatnosti korisnika.

Tehnički aspekt digitalnog novčanika uključuje korištenje koncepta samostalnog suverenog identiteta (Self-sovereign identity – SSI), koji korisnicima omogućava potpunu kontrolu nad svojim identifikacijskim podacima kroz decentralizovane digitalne identifikatore (DID). Ove tehnologije osiguravaju jedinstvenost, decentralizaciju, kriptografsku sigurnost, kontrolu podataka i interoperabilnost, što su ključni elementi za zaštitu privatnosti i sigurnosti u digitalnom svijetu.

“EU države imaju rok od 24 mjeseca da usklade svoje zakonodavstvo s eIDAS 2.0 regulativom i implementiraju digitalni novčanik na nacionalnoj razini,” istaknuo je Badnjevac. On vjeruje da će Bosna i Hercegovina biti među liderima u primjeni ovog koncepta, a IDDEEA BiH planira uvesti digitalni novčanik za sve građane već do kraja tekuće godine.

Za kraj, Badnjevac izražava nadu da će i Vijeće ministara BiH pratiti ovu dinamiku i usvojiti novi zakon o elektronskom potpisu koji bi bio usklađen s navedenom regulativom. Ovaj potez bi dodatno osnažio digitalnu infrastrukturu u BiH i olakšao građanima pristup različitim uslugama uz visoke standarde sigurnosti i privatnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79