U Passatu švercovao 10 kg marihuane

Podignuta je optužnica protiv Crnogorca Aleksandra Adžića iz Plužina zbog šverca 10,015 kilograma marihuane

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja državljanina Crne Gore Aleksandra Adžića (1985) tereti da je u vozilu krijumčario oko 10 kilograma marihuane. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navedeno je iz Tužilaštva BiH.
12 paketa

Adžić je optužen da je početkom juna 2019. godine iz Crne Gore ušao u BiH, gdje je od njemu poznate osobe nabavio količinu od 10,015 kilograma marihuane, koju je sakrio na više mjesta u automobilu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, službenici Jedinice granične policije Trebinje, u saradnji s pripadnicima PU Trebinje MUP-a Republike Srpske, koji su angažovani u podršci u nadzoru graničnog pojasa, 7. juna 2019. u večernjim časovima, na području Gacka, kontrolom Passata crnogorskih registarskih oznaka spriječili su krijumčarenje 10 kg marihuane.
Prilikom kontrole vozila vozač je pobjegao u pravcu Crne Gore nepreglednim kršovitim terenom, ali je naknadno uhapšen. Pregledom automobila službenici su otkrili 12 paketa droge ispod sjedišta, u podvozju i u branicima

Istragom je utvrđeno da je vozilom upravljao Adžić i pripadnici JGP Trebinje podnijeli su protiv njega izvještaj Tužilaštvu BiH, a droga, vozilo, dva mobilna telefona i drugi predmeti su predati Sudu BiH kao materijalni dokazi.
Adžića optužnica tereti da je neovlašteno vršio međunarodni prenos supstance ili preparata koje su propisom proglašeni opojnim drogama, čime je počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Marihuana i skank najčešće idu na relaciji Crna Gora – BiH (Hercegovina) – EU uz povremena odstupanja poput krijumčarenja skanka na relaciji Nizozemska – BiH.
Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, na području naše zemlje prisutne su gotove sve vrste droga, a i dalje su najprisutnije marihuana – skank, spid i ekstazi, sintetičke droge, a u određenim količinama i heroin i kokain.
BiH je sve više tranzitno područje za krijumčarenje većih količina marihuane. Posljednjih godina u BiH je povećana količina privremeno oduzete genetski modifikovane marihuane – skanka i povećano je krijumčarenje ove droge preko granica BiH. Ova vrsta droge pogodna je za uzgoj i proizvodnju, pa su otkriveni manji zasadi na području cijele BiH.
Podaci OSA

Prema podacima OSA, već duži niz godina, prvenstveno zbog geografskog položaja naše zemlje, jednu od primarnih nezakonitih aktivnosti iz oblasti organizovanog kriminala predstavljaju i šverc i prodaja droge. Krijumčarenje narkotika u BiH se odvija na već ustaljene načine, ali su vršena i određena prilagođavanja. Tako su se, za distribuciju i ilegalni transport narkotika, često angažovala lica koja do tada nisu bila sigurnosno interesantna, najčešće mlađe osobe, čak i maloljetnici, od kojih su neki ovisnici koji za svoj angažman umjesto novca primaju narkotike. Narkotička sredstva se i dalje krijumčare u skrivenim pretincima, tzv. bunkerima, u različitim prevoznim sredstvima piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79