U pet godina život izgubile 1.534 osobe

Na putevima u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina čak su 1.534 osobe izgubile život. Teže ili lakše su povrijeđene 10.403 osobe. Podaci BIHAMK-a kažu da se u pet godina dogodilo 188.727 saobraćajnih nesreća, a u 37.078 slučajeva bilo je poginulih i povrijeđenih.

U nesrećama na cesti samo prošle godine stopa smrtnosti iznosila je 72 naprema milion stanovnika, što je daleko iznad prosjeka Evropske unije, gdje, od milion stanovnika, pogine njih 49.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda posljednjih godina zabilježen je na ulicama u naseljima, zatim na magistralnim putevima, a onda slijede lokalni pa regionalni putevi.

Najviše saobraćajnih nesreća dogodilo se u Kantonu Sarajevo (53.512), a onih sa smrtnim ishodom u Tuzlanskom kantonu (6.565).

– Nepropisna i brzina neprilagođena uvjetima na putevima među najčešćim su uzročnicima saobraćajnih nezgoda. Slijede saobraćajne nezgode nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava. Među greškama vozača u gradskim uvjetima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti između vozila – navode iz BIHAMK-a.

Da su podaci poražavajući, smatra i Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke, koji ističe da je brzina glavni uzročnik velikog broja nesreća.

– Neprilagođena brzina na ovakvoj infrastrukturi fatalna je za mnoge vozače. Drugo je nepropisno pretjecanje, a na trećem mjestu je nesposobnost za vožnju. Tu je još i oduzimanje prvenstva prolaza – ističe Kovačević.

Najrizičniji putevi

Da bi se ovakva crna statistika smanjila, Kovačević smatra da je neophodno hitno zabraniti vožnju vozačima koji izbjegavaju plaćati kazne.

– Moramo graditi autoputeve, brze ceste… Potrebno je označiti sva opasna mjesta – dodao je Kovačević.

Prema BIHAMK-u, u Federaciji BiH su najrizičniji putevi magistralna cesta M-17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja, zatim dionica Doboj – Lukavac te Jablanica – Mostar, Bugojno – Gornji Vakuf i Bosanska Krupa – Bosanska Otoka.

Opasne ceste u RS

U Republici Srpskoj 24 mjesta su označena kao crne tačne. Najopasnije su dionice Ljubogošta – Pale, put od Zvornika u pravcu Osmaka, a posebno je kritična relacija od Banje Luke ka Prnjavoru prenosi Avaz.

Svi ulazi i izlazi iz Doboja smatraju se izuzetno opasnima.

Brojke

188.727 saobraćajnih nesreća desilo se u posljednjih pet godina

37.078 slučajeva bilo je sa poginulim i povrijeđenim osobama

152.284 saobraćajne nesreće sa materijalnom štetom

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79