U Poljskoj se klala bolesna goveda i plasirala na evropsko tržište, a BiH je uvezla šest hiljada tona mesa iz ove zemlje

Više od šest hiljada tona goveđeg mesa iz Poljske uvezeno je u BiH tokom 2018. godine, zvanični su podaci Ureda za veterinarstvo BiH.

Direktor tog Ureda, pak, Ljubomir Kalaba, tokom razgovora sa novinarom Žurnala, nije bio upoznat o velikoj aferi u Poljskoj, gdje su novinari britanskog Guardiana u saradnji sa tamošnjom televizijom Superwizjer otkrili kako se u jednoj klaonici u poljskoj regiji Mazovija kolju bolesna goveda čije je meso, potom, plasirano na tržište Evropske unije.

„Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i uljepšam ga. Moj zadatak je bio da uljepšam tako da bih nožem ostrugao trule dijelove“, ispričao je jedan od novinara koji je tri sedmice radio kao uposlenik te klaonice.

Ko uvozi zaraženo meso?

Poljska je, prema zvaničnim podacima, tokom 2017. godine izvezla skoro pola miliona tona govedine, a među kupcima tog mesa je najmanje trinaest bosanskohercegovačkih kompanija koje se bave preradom mesa i mesnih proizvoda. Neke od tih kompanija 2016. godine je istraživala i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koja je tada podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH, ali krivični proces nikad nije pokrenut. Osim toga, u ljeto 2017. godine turski inspektori su otkrili da su bh kompanije u tu državu uvozile zaraženo meso.

„Nema sumnje da postoji problem sa zdravstvenom ispravnošću namirnica životinjskog porijekla u Tursku i da su ugroženi životi hiljada ljudi“, kazao je tada za turske medije ministar za poljoprivredu Ahmet Fakibaba.

Prema dokumentaciji Žurnala, među kompanijama koje godinama uvoze meso iz Poljske je preduzeće Bajra doo Travnik. Uglavnom je bio u pitanju uvoz smrznutog mesa, ali su istražitelji pronašli da je 2016. godine to preduzeće uvozilo i stoku nepoznatog porijekla za svoje kupce. Tako je, prilikom samo jedne kontrole, utvrđeno da je dokumentacija za 19 grla krivotvorena. U kompaniji Bajra d.o.o. istražiteljima su tada saopćili da je stoka nabavljena preko posrednika iz Žepča, te su priložili dokumentaciju Veterinarske stanice Žepče.

„Odgovorno lice Veterinarske stanice Žepče, Mihajlov Milana je rekla da ova stanica već duže vrijeme ne funkcioniše, odnosno da je račun blokiran, a odnedavno je pokrenut stečajni postupak, tako da oni nemaju odgovarajuće evidencije izdatih pasoša , niti znaju ko je i kako je mogao izdati dokumentaciju, s obzirom da su navodni vlasnici životinja izjavili da nikad nisu prodavači stoku za bilo koju klaonicu“, navedeno je u dokumentu SIPA-e koji je dostavljen Tužilaštvu BiH.

Istragom je, ipak, utvrđeno da samo jedna ušna markica pripada Veterinarskoj stanici Žepče, dok su ostale izdale privatna veterinarska stanica „Dr Uner“ iz Zavidovića, ZOIZO iz Gradiške, Jasmin d.o.o. iz Orašja, te Veterinarska stanica Modriča.

„Iz razgovora sa odgovornim licem Dr Uner iz Zavidovića došlo se do saznanja da je pet pasoša ove Veterinarske stanice izdato još 2010. godine, na zahtjev vlasnika Zekrije Mustića , koji je prodočio kompletnu dokumentaciju koja prati njegov rad sa stokom, te da nikad nije prodavao grla bilo kojoj klaonici“, piše u Informaciji SIPA-e.

Prodavač već tri godine mrtav

Uglavnom, niko od „formalnih“ vlasnika stoke nikad nije nijedno grlo prodao kompaniji Bajra. Inspektori su tako otkrili čak i da je u dokumentaciji navedeno da je stoka 2016. godine kupljena od čovjeka koji je umro tri godine ranije!

Osim kompanije Bajra, prema podacima Uprave za indirektno oorezivanje BiH, meso iz Poljske uzvozila je i kompanija „Šuša Komerc“ iz Visokog. I njihovo poslovanje pripadnici SIPA-e su provjeravali 2016. godine, kada je utvrđeno da su u svojim klaonicama klali stoku čije porijeklo nije moglo biti utvrđeno. Stoka je formalno uvezena iz Srbije, ali da se „podaci iz raspoložive arhivirane dokumentacije ne slažu sa podacima iz razduženih pasoša“. Policijske agencije su tada sumnjale da su ove kompanije, osim mesa, u BiH uvozile i stoku iz Rumunije i Poljske, čije su meso potom izvozile u Tursku.

Među izvoznicima mesa u Tursku je kompanija Mujanović d.o.o. Upravo ta kompanija 2016. godine bila u središtu afere kada su povratnicima u Srebrenici isporučili zaražene junice. Stoka je bila bez uredne dokumentacije, a sumnja se da je bila uvezena iz Rumunije i Poljske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments