U ponedjeljak u Sarajevu protesti zbog optužnice protiv Ahmeta Sejdića i još 12 nekadašnjih pripadnika ARBiH

Ferid Buljubašić i Ahmet Sejdić

Fondacija “Istina za Goražde” u ponedjeljak će u Sarajevu održati mirnu protestnu šetnju zbog optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv 13 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima su i dvojica komandanata Ahmet Sejdić i Ferid Buljubašić.

Da je zahtjev za mirnu protestnu šetnju odobren potvrđeno je iz MUP KS za Raport.

“Protesti će biti održani u ponedjeljak od 12 do 13 sati ispred pravosudnih institucija u općini Novi Grad”, rečeno nam je iz MUP KS.

Podsjećamo, Sejdić se tereti da je sa još 12 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBIH učestvovao u ratnom zločinu nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, u kojem je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava te za paljenje i uništavanje kuća, imovine, poljoprivrednih i pomoćnih objekata.

Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u općini Višegrad, 8.8.1992. gdje je, prema optužnici, ubijeno 8 civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen, a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, dok su kuće i objekti paljenje i uništavani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79