U porti crkve Svetog Đorđa održana tucijada: Ako pobijediš sretan si, ali i bez pobjede si sretan jer je Vaskrs

Mladen Begović pobjednik je 15. tradicionalne tucijade, koja se povodom Vaskrsa svake godine, osim prošle kada su zbog pandemije bila zabranjena okupljanja, održava u porti crkve Svetog Đorđa u Sopotnici u Novom Goraždu. Kaže da je desetak godina nastupao na takmičenjima, ali da je ovo prva pobjeda koju je ostvario.

– To je tradicija. Ako pobijediš sretan si, ali i bez pobjede si sretan jer Vaskrs je nasretniji pravoslavni praznik – kazao je Begović, piše Avaz.

Pobjednicima u tucanju jaja, ali i onima koji su na najljepši način ukrasili svoja vaskršnja jaja, uručene su simbolične nagrade. Paroh goraždanski,Marko Marković pojašnjava kako je ranijih godina bilo učesnika koji su se, kroz posebnu ishranu koka, namjenski pripremali za takmičenja, ali je zbog ravnopravnog učešća svi takmičara, a posebno najmlađih, takva praksa promijenjena. Jaja za takmičenje sada priprema crkva i pobjeda ovisi samo od sreće učesnika.

Paroh Marković najavio je da će radost praznika biti podijeljena i sa komšijama Bošnjacima.

– Vaskršnja radost je radost koju treba da podijelimo sa svima. To je porodični, vjerski praznik, ali pošto mi, Bogu hvala, živimo u sredini koja je mješovita, radost ćemo podijeliti i sa komšijama. Nažalost, malo znamo jedni o drugima, o običajima i tradiciji, pa smatram da je došlo vrijeme da se bolje upoznamo. A kroz bolje upoznavanje smatram da ćemo biti jedni drugima i bolje komšije, prijatelji, da ćemo jedni druge više poštovati. Pošto je u toku ramazanski post planirali smo da u ponedeljak podijelimo dio vaskršnjih jaja u Goraždu, odnijećemo ih u opštinu, kanton i na druge adrese, a vi ćete ta jaja jesti onda kad je to dozvoljeno – kazao nam je Marković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79