U posljednje dvije godine sve je više zahtjeva za dobijanje dozvola za nošenje vatrenog oružja

Tezu da su Bosanci i Hercegovci naoružani do zuba potvrđuju statistički podaci. Iako je dio ilegalnog naoružanja oduzet u policijskim akcijama, tačne procjene koliko je oružja na području Bosne i Hercegovine niko nema.

U posljednje dvije godine sve je više zahtjeva za dobijanje dozvola za nošenje vatrenog oružja. Slike iz Srbije bile su alarm da nadležne institucije u Federaciji BiH preduzmu sve aktivnosti radi sprečavanja narušavanja sigurnosne situacije, piše BHRT.

Ramo Isak, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH

“Dogovorili smo određene aktivnosti, gospodin Korman je poduzeo sve iz nadležnosti Federalne uprave policije, također smo se obratili svim kantonalnim ministarstvima putem depeša, gdje su dobili instrukcije da poduzmu sve potrebne mjere jer građani Federacije BiH moraju biti sigurni.”

A jesmo li sigurni uz nelegalno naoružanje koje posjedujemo? MUP RS-a je donio zaključak o formiranju radne grupe koja će napraviti akcioni plan u vezi s aktivnostima koje se odnose na kontrolu držanja i nošenja oružja. Statistika je poražavajuća. Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da je značajna količina nelegalnog oružja oduzeta samo u prošloj godini. Istovremeno, jačaju se kapaciteti za pronalazak nelegalnog naoružanja.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine

“Kapaciteti za pronalaženje nelegalnog oružja u zemlji su ojačani nabavkom 30 endoskopa za 14 policijskih agencija, dva mobilna detektora za droge i eksplozive donirana entitetskim policijskim agencijama, te donacijom za Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.”

Svjesni smo da je previše nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini ostalo iza rata, ali akcije policijskih agencija svakodnevno ukazuju na to da je trend posjedovanja i krijumčarenja i dalje u porastu. Zakonske regulative postoje, ali…

Safet Mušić, ekspert za sigurnosna pitanja

“Vrlo specifično, iz razloga što je zakonski nemoguće urediti tu oblast, da mi možemo tim nekim zakonskim mjerama preventivno djelovati. Zakon je jasan, da je zabranjeno držanje nelegalnog oružja.”

Eksperti koji su ranije radili analize kažu da su bh. građani naoružani do zuba. Pojava nelegalnog naoružanja na ulici za policiju je prvi problem. Prema njihovim podacima, na području Federacije BiH oduzet je znatan broj komada nelegalnog oružja, eksplozivnih materija i drugih predmeta.

Također, neke policijske akcije pokazale su da posjedujemo u ilegalnim skladištima i skrivenim kućnim skladištima eksplozive i, čak, minobacačke granate.”

S druge strane, sve je više i zahtjeva za izdavanje dozvola za posjedovanje vatrenog oružja. Iako su entitetski zakoni različiti, dozvolu nije lako dobiti. U manjem bh. entitetu RS je smanjena potražnja u odnosu na prethodnu godinu. Ali, recimo, u Kantonu Sarajevo broj zahtjeva je povećan od početka pandemije i rata u Ukrajini.
Emil Sućeska, glasnogovornik Federalne uprave policije

“Na području Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini oduzete su 254 puške i 330 pištolja, različitih vrsta i kalibara, te 665 eksplozivnih naprava, dok je u 2022. godini oduzeto 213 pušaka i 270 pištolja različitih kalibara te 41 eksplozivna naprava.”

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS

“Od 2020. do sada bilježimo kontinuiran rast podnesenih zahtjeva i izdatih dozvola, tako da smo prošlu godinu zaključili sa izdatih više 2.200 dozvola fizičkim licima za posjedovanje vatrenog oružja.”

Zakonska nadležnost u ovom slučaju je na kantonima, a struka smatra da su kazne za nelegalno držanje oružja nedovoljno oštre. I još jednom, statistika je neumoljiva – svako peto domaćinstvo u našoj zemlji posjeduje neku vrstu nelegalnog oružja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79