U Potočarima će 11. jula biti ukopano 19 žrtava, najmlađi je 16-godišnji Azmir Osmanović

Iz kompleksa Gradska groblja “Visoko” sutra će biti ispraćena tužna povorka s 19 identifikovanih žrtava genocida, koje će pronaći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima. Najstariji identifikovani imao je 63 godine, a najmlađi 16 godina kada su ubijeni.

Ove informacije za Klix.ba je iznio direktor JU Gradska groblja “Visoko” Kenan Karavdić, koji je pojasnio da su porodice dale saglasnost za ukop svojih najmilijih te da su tabuti već spremni za sutrašnji ispraćaj.

“Dobili smo saglasnost porodica, a ove godine imamo i jednu žensku osobu. Pripreme u Potočarima su u toku, vrše se iskopi mezara, a u Visokom se danas vrše posljednje pripreme vozila da bi sutra u 10 sati upriličili ispraćaj”, kazao je Karavdić.

Dodao je da je među 19 identifikovanih tijela najstariji Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine kada je ubijen, te da su tu i dvije maloljetne osobe, a najmlađi je 16-godišnji Azmir Osmanović. Otac Aljo Hajrić i sin Jusuf ove godine zajedno će biti ukopani u Potočarima, a ženska osoba koja će biti ukopana je Zilha Delić koja je ubijena kada je imala 24 godine.

Ove godine program ispraćaja je sličan prošlogodišnjem, uz mnogo pažnje posvećene poštovanju epidemioloških mjera. Kolona iz Visokog kreće u petak, 9. jula, u 10:00 sati, a planirano je da se zaustavi u Ilijašu i Vogošći, a zatim u 12:00 sati i ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu. Nakon toga kolona nastavlja svoj tužni put prema mjestu posljednjeg smiraja.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić je kazao da sve što se zaboravi može ponovo da se desi te da je obaveza da se svega prisjećamo i pamtimo.

“Moramo se prisjećati i pamtiti, jer sve što se zaboravi može ponovo da se desi, a ovo su prilike da evociramo uspomene i da na jedan pristojan način odamo počast žrtvama”, zaključio je Ganić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79