U predizbornoj kampanji deponija Uborak bila glavna tema, sada se mjesecima čeka sjednica GV Mostara

Prije nepunih pet mjeseci u Mostaru su održani lokalni izbori, a jedno od glavnih predizbornih obećanja većine stranaka bilo je rješavanje dugogodišnjeg velikog problema u gradu na Neretvi – deponije Uborak.

I kako to obično biva u Bosni i Hercegovini, realizacija obećanja izrečena u predizbornoj kampanji bit će nekad. Češće ne bude.

Tako je na sjednici Gradskog vijeća (GV) Mostara održanoj u utorak saopćeno da bi se tematska sjednica o deponiji Uborak koja diretkno ugrožava zdravlje tamošnjeg stanovništva trebala održati tek za četrdesetak dana.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić tom prilikom je kazao kako “misli da će do tada iznaći rješenje kada je ova, za Mostar veoma bitna, tema u pitanju”.

– “Treba” vremena vijećnicima da se upoznaju sa problematikom, iako se mi već dvije godine borimo za uklanjanje deponije.

Da su samo pratili šta o tome izvještavaju mediji, mogli bi imati sliku o Uborku. Očito većinu njih to i ne zanima. Nažalost, ništa nas to ne čudi – kaže za Faktor Omer Hujdur, predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”.

Hujdur je izjavi za naš portal datoj 11. marta ove godine kazao:

– Čekamo tematsku sjednicu Gradskog vijeća Mostara. Imamo dovoljno vijećnika da se izglasa zatvaranje deponije. Međutim, institucije HNK pokušavaju da je prošire.

Ipak, signal da bi se neško konačno trebalo dešavati stigao je krajem prošlog mjeseca, kada je Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) dalo je rok Gradu Mostaru da u roku od tri godine zatvori spornu deponiju Uborak. Sada su na potezu vijećnici grada na Neretvi piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79