U prevrtanju autobusa u Njemačkoj povrijeđen i jedan državljanin BiH

U prevrtanju autobusa njemačke turističke agencije koji je iz Srbije vozio preko Njemačke za Švedsku, među 19 povrijeđenih je i jedan bh. državljanin.

U autobusu koji se prevrnuo na njemačkom autoputu A13, između Staakowa i Freiwaldea, u pravcu Berlina povrijeđeno je 19 osoba dobi od 21 do 46 godine. Među njima su i dva vozača koja su teže povrijeđena.

Kako piše Bild, dvojica Nijemaca su također teško povrijeđena. Identitet treće životno ugrožene osobe još nije poznat i ona je odmah helikopterom prebačena u bolnicu.

Portparol Južne policijske uprave Ralph Meier kazao je kako je u bolnice u Cottbusu i Berlinu prebačeno još šest teško povrijeđenih osoba, a da je također šestero životno ugroženo.

Ostalima je pomoć pružena u šatorima koji su postavljeni na mjestu nesreće. Šest helikoptera i 67 vozila spasilačkih službi učestvovalo je u izvlačenju i pomaganju povrijeđenima. Autoput je bio potpuno zatvoren u oba pravca.

Autobus je bio na putu iz Beograda preko Berlina za Stockholm, pa je bilo mnogo međunarodnih putnika.

U autobusu su bila dva Izraelca, jedan Šveđanin, šest Nijemaca i sedam Srba kao i njemačko-turski putnici.

Kerim Somun, mladić koji je danas bio u autobusu koji se prevrnuo na autoputu u Njemačkoj te zadobio povrede, za N1 je ispričao kako se sve odvilo, kako se osjeća te kako kako se jedan naizgled miran dan u trenutku pretvorio u noćnu moru.

Somun je odmah na početku rekao da njemački mediji nisu ispravno prenijeli informaciju te da autobus nije saobraćao na liniji Beograd – Stockholm već da se radi o posebno ugovorenom prijevozu.

“Naznačeno putovanje je bilo obrazovnog karaktera, organizovala ga je njemačka organizacija Vajswerk e.V. iz Berlin i Centra za primijenjenu historiju – CPI iz Beograda, a u okviru finansijske podrške EVZ Fondacije iz Njemačke. Naziv projekta je Code Viking 1942-2021, a cilj naznačenog je bilo istraživanje o prisilnim radnicima (force labor) za vrijeme Drugog Svjetskog rata koji su iz Srbije preko Berlina, bili poslani za Narvik u Norvešku”, naveo je Somun.

U Berlinu trebali provesti tri dana

Kako je dalje ispričao, projekt je počeo u utorak ove sedmice kada je njemačka grupa stigla iz Berlina u Beograd.

“I nakon posjete Beogradu, obje grupe su krenule na put prema Berlinu gdje smo trebali također provesti tri dana, i onda preko Stokholma putovati dalje kroz Švedsku i Norvešku sa ciljem istraživanja sudbine zatočenika i radnika koji su radili prisilno za naciste u vrijeme Drugog svjetskog rata”, pojasnio je Somun.

Za vrijeme nesreće, sagovornik je ispričao da je spavao, a da su mu kolege naknadno ispričale kako je do nje došlo.

“Ispričali su mi da je vozač pokušao prestrojiti se te je tako udario u bankinu usljed čega se autobus prevrnuo na putu. Ono što mogu potvrditi jeste da smo svi mi koji smo bili u autobusu izuzetno zahvalni službama spašavanja i organizovanja šest helikoptera za šest najteže povrijeđenih, među kojima sam bio i ja”, ispričao je Somun.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79