U Prihvatilište od minusa pobjeglo 18 beskućnika

Prihvatilište za skitnice i prosjake Gerontološkog centra u Nedžarićima ovih dana, kada su temperature ispod nule, postalo je utočište svima onima koji nemaju svoj dom. Uprkos skučenom prostoru, svi koji nemaju krov nad glavom tu se mogu ugrijati, jesti i spavati.

Dobri obroci 

Naša ekipa jučer je posjetila ovo prihvatilište i 18 korisnika, koliko ih trenutno boravi u njemu.

Jedan od njih je i Džafer Kurteši, koji je među rijetkima bio raspoložen za priču. Kazao je da je zadovoljan uslugama, ima čist krevet, toplu vodu i zajedničku prostoriju s televizorom.

– Obroci koje dobivamo su dovoljni. Zna se kad je doručak, ručak i večera. Desi se da dobijem i repete – kazao je Kurteši.

Desanka Vasić s nama je podijelila priču i kazala da je na ulici otkako je izgubila pravo na nužni smještaj.

– Kada mi je majka umrla, ostala sam na ulici. Živjele smo u trošnoj kući, pa sam morala doći ovdje – rekla je Vasić.

U razgovoru s vršiocem dužnosti direktora Gerontološkog centra Zijadom Memiševićem saznali smo da su vrata Prihvatilišta uvijek otvorena za sve nemoćne.

Dostupna njega

– Svi kapaciteti s kojima raspolaže Prihvatilište i sva moguća njega je uvijek dostupna korisnicima. Od nas ne zavisi koga ćemo primiti, već prvenstveno od Centra za socijalni rad i MUP-a KS, koji nam upućuju beskućnike na staranje. Trenutno ih je 18, dok mi raspolažemo sa 25 kreveta – kazao je Memišević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79