U pripremi drastično poskupljenje procesa polaganja vozačkih ispita

Nacrt odluke, čija bi primjena dovela do drastičnog poskupljenja procesa polaganja vozačkih ispita, uskoro bi mogao da se nađe pred Vijećem ministara BiH, što autoškola smatraju finansijskim udarom na buduće kandidate, ali i na privredu, koju potresa manjak profesionalnih vozača, pišu “Nezavisne novine”.

Računica iz banjalučkih autoškola pokazuje da kandidat za vozačku dozvolu B kategorije, a koji sve položi iz prve, sada može proći s troškom nešto većim od 800 KM, a usvoji li se ova odluka, cijena će, tvrde, iznositi više od 1.600 maraka.

Za A kategoriju polaganje bi moglo dostići cifru veću od 700 maraka umjesto sadašnjih oko 300 KM, i usvoji li se ova odluka, tvrde u autoškolama, to će utjecati na povećan broj motociklista bez vozačke dozvole na putevima.

– Za vozače autobusa kompletan put do vozačke dozvole, bude li usvojena sporna odluka, koštat će blizu 2.100 KM, a sada je 1.200 KM – kažu u autoškolama.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS Nikola Grbić ističe da je ovakav slijed događaja katastrofalan.

– Svjesni smo činjenice da nemamo profesionalnih vozača. Umjesto da su stimulirali mlade da polažu vozački, oni uvode povećanje cijene, što je van svake pameti. Malo ko od roditelja može to da plati. Ko god savjetuje vlast da tako nešto uradi, ne misli dobro ni građanima ni privrednicima u Republici Srpskoj i BiH – istakao je Grbić.

Vlasnik jedne banjalučke autoškole Siniša Radošević upozorio je da je neprihvatljivo da put do vozačke dozvole poskupi više nego dvostruko.

– Takav udar građani ne mogu da podnesu, ne računajući ove koji sjede u Ministarstvu komunikacija i transporta u Vijeću ministara. Uvedu li to, bit će manje kandidata, a smanjit će se i broj autoškola – kaže Radošević.

Važećim pravilnikom nisu propisane cijene osposobljavanja kandidata i trenutno autoškole slobodno određuju cijene, ali bi takva praksa mogla postati prošlost.

U Ministarstvu komunikacija i transporta kažu da su pripremili tekst Nacrta odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače i uputili ga na mišljenja nadležnim organima za obrazovanje (entitetskim i kantonalnim ministarstvima obrazovanja i Vladi Distrikta Brčko BiH).

Iz ovog ministarstva tvrde da su svi podržali donošenje ove odluke.

Prema njihovim riječima, naredni korak je bilo upućivanje nacrta odluke na mišljenja Uredu za zakonodavstvo i Ministarstvu finansija i trezora.

Trenutno Ministarstvo komunikacija i transporta postupa u skladu sa sugestijama datim u mišljenju Ministarstva finansija i trezora, odnosno provodi određene analize, nakon čega slijedi upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje u Vijeću ministara.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa pravdaju se da je cilj donošenja ove odluke eliminiranje nelojalne konkurencije i, kako kažu, neprirodno niska cijena osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja, tvrde, ide na štetu kvaliteta procesa osposobljavanja.

Iz autoškola odgovaraju da sporna odluka ne donosi kvalitetniju obuku, jer se u samom procesu polaganja, izuzev cijena, ništa ne mijenja i podsjećaju da je zvanična statistika pokazala da samo sedam posto nezgoda izazivaju vozači početnici, oni koji imaju do dvije godine vozačkog staža.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79