U pritvoru pet godina: Naredne sedmice presuda bivšem borcu ARBiH

 

Pred Višim sudom u Beogradu će se održati ročište u ponedjeljak 09. maja u kojoj će se izreći presuda Huseinu Mujanoviću u ponovljenom postupku.

Mujanović je prvostepenom presudom osuđen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na deset godina zatvora, a Apelacioni sud u Beogradu je u martu prošle godine ukinuo osuđujuću presudu i naredio ponovno suđenje.

U ponovljenom postupku su saslušana još dva svjedoka.

Poslije završnih riječi očekuje se presuda. Na bolovanju sam, već danima imam visoku temperaturu. Oslabio valjda i imunitet. Četiri godine se borim sa vjetrenjačama. I Husein je jučer bio bijesan kada su rekli da se opet za skoro mjesec odgađa. Ali eto, šta će. Nema izbora. Teška situacija. Sve se čovjek nada, pomisli nešto će se desiti, nešto će država uraditi za njega – drhtavog glasa govori Mirsada.

Neko se plaši, neko neće

Dodaje da je suprug sinoć zvao.

– Pita me: “Izgleda da su mene svi tamo zaboravili?”. Šta da mu kažem, rekla sam: “Vidiš rezultate, pa sam prosudi”. Već četiri godine, 30. jula će se napuniti četiri godine. Šta god da mu kažem više nemam uporišta. Čovjek se nada do zadnjeg momenta ali džaba – kazala je Mirsada Mujanović.

Osvrnula se i na to što neki nisu htjeli ili nisu mogli biti svjedoci u slučaju njenog supruga.

– Neko se plaši, neko neće, hiljade razloga ima. Neke ne zanima, oni su samo sebi važni. Misle da se to sutra ne može i njima desiti, sve dok, kako se kaže, ne zaigra mečka i pred njihovim vratima. Takav je naš narod, nezainteresovan – zaključila je Mujanović.

Husein Mujanović je u julu 2018. godine uhapšen na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79