U proceduri istovremeno četiri zakona za koje se već zna da neće proći

Prijedlog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH stigao je u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, mjesec nakon što je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine saopćeno da je upućen u parlamentarnu proceduru. Istovremeno su se na dnevnom redu iduće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, zakazane za 20. novembar, po hitnom postupku našli zakoni o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, te o prestanku važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Za sva četiri zakona izvjesno je da neće proći. Predložili su ih oni koji predstavljaju vladajuću koaliciju na državnom nivou, a neće ih podržati stranke upravo iz te koalicije. To govori kako rade i djeluju partneri iz “Trojke” (SDP, Naša stranka i NiP), HDZ-a i SNSD-a.

– Očito je da vlast ne zna kuda ide i zakazuju sjednice reda radi. Prohodnosti zakona nema, koalicioni partneri nisu usaglašeni, a o evropskim zakonima nema ni razgovora – prokomentirao je predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u bh. Parlamentu Milan Dunović. Zakon o gasu uputilo je Predsjedništvo BiH, a predložio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP). Usvojen je glasovima Bećirovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Osporava ga SNSD, a pitanje je hoće li ga podržati HDZ. Zakon predviđa državnog regulatora koji će regulirati sektor transporta. No u projektu izgradnje Južne gasne interkonekcije, koja osigurava dotok plina iz drugog izvora mimo ruskog, HDZ u Federalnom parlamentu traži osnivanje posebne firme u Hercegovini koja će biti operator za transport plina.

Zakon o Vrhovnom sudu BiH predložio je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić (NiP). Izvjesno je da ga neće podržati SNSD, a po ocjenama analitičara ni HDZ.

Dva zakona kojim se ukidaju Sud BiH i Tužilaštvo BiH uputio je SNSD-ov zastupnik Milorad Kojić. Jasno je da ih neće podržati opozicija iz FBiH, ali je i Zvizdić kao jedan od predstavnika vladajuće “Trojke” kazao da neće biti usvojeni.

Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, istakao je da u pokušaju da u javnosti stvore privid normalizacije u radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da “nastave činiti historijske korake ka EU” i tako vrate dio kredita svojim poslodavcima na bazi kojeg su instalirani i opstaju, koalicija u proceduru gura zakone oko kojih međusobno imaju potpuno oprečne stavove i koji nemaju nikakvih šansi da prođu ni Vijeće ministara niti oba doma Parlamenta BiH.

– Pa zašto to onda čine? Oni se ovom iluzornom radnjom nastoje opravdati i svojim stranim mentorima zbog vrlo mršavih rezultata koji jednostavno nisu zadovoljili ni minimum uvjeta da bi Evropska komisija našoj zemlji dala zeleno svjetlo i jasnu preporuku za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU – kazao je Kešo.

Ocijenio je da to što je Zvizdić, koji je potpredsjednik NiP-a, uputio u proceduru zakon o Vrhovnom sudu BiH za njega predstavlja potvrdu Zvizdićeve svjesnosti o veoma zabrinjavajućoj činjenici da pregovori “Trojke” sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, o zakonu o sudu ili o sudovima vode u pogubnom smjeru.

Kešo je napomenuo da je zakon o transportu gasa baziran je na nacrtu zakona iz 2014. godine koji je dostavljen od strane Sekretarijata Energetske zajednice i predviđa proširenje nadležnosti državnog regulatora, te da je 19 ovih važnih nadležnosti, ali na to Dodikovi kadrovi skaču kao opareni. Zašto? Pa jednostavno zato što je RS svojim entitetskim zakonom preoteo 17 od 19 ovih državnih nadležnosti. To je suprotno ustavnim nadležnostima, suprotno Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice i suprotno čak i Sporazumu o načelima energetske politike iz 2007. godine koji su potpisali tadašnji premijer RS-a Milorad Dodik, premijer FBiH Nedžad Branković i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić – dodao je Kešo.

Naglasio je da su pokušaji zastupnika Kojića, odnosno Dodika, da kroz nekakva nebulozna zakonska rješenja ukine Sud i Tužilaštvo BiH samo još jedan u nizu manifestacionih oblika bolesno destruktivne politike SNSD-a i potvrda njihovog sistematskog nastojanja da se država Bosna i Hercegovina potkopava na svakom koraku i na svaki mogući način.

– Neka i ovaj primjer ataka na Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine “Trojki” otvori oči, ako je to uopće moguće, ne bi li konačno progledali i shvatili da pitanje mjesta sjedišta bilo kojeg suda nije ključno pitanje kod pregovora o zakonu o sudovima. I nisu nama problem njihovi razgovori s partnerima, nego rezultati tih razgovora iz kojih se svaki put vrate sa manje države. Odu na razgovore sa svojim mišljenjem, a vrate se sa Dodikovim ili Čovićevim. I onda to historijsko postignuće zovu razmjenom mišljenja i kompromisom koji nema alternative. Dosta je, uspravite se ako vam je ostao još makar koji pršljen u kičmi – zaključio je Kešo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79