U prošloj godini kladionice imale dobit veću od 40 miliona KM!

Kladionice koje je Vlada KS odlučila pomoći sa 120 hiljada maraka već su po istom osnovu dobile više od 800 hiljada maraka subvencija od Federalnog ministarstva finansija. Bez obzira na pandemiju, ove kladionice u 2020. godini imale su prihod veći od 76 miliona maraka i dobit veću od 40 miliona maraka

Nakon reakcija javnosti na objavu da će Vlada Kantona Sarajevo pomoći tri kladionice sa 120 hiljada maraka reagovali su iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo sa saopćenjem da oni ne pomažu kladionice već radnike kladionica, piše Žurnal.

„Radnici kladionica, kao i svi drugi radnici i poslovni subjekti kojima je rad bio zabranjen Odlukom Vlade KS, ni na koji način ne mogu biti diskriminirani i stoga će im biti uplaćeni pripadajući porezi i doprinosi, onako kako je Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo propisano“, naveli su iz Ministarstva dodajući da će „sredstva koja se uplaćuju po ovom Javnom pozivu, u osnovi se vraćaju u Budžet Kantona Sarajevo i ona nisu primarno pomoć vlasnicima kladionica, nego olakšica radnicima u smislu regulisanja radno – pravnog statusa“.

Na taj način će Vlada KS ipak pomoći vlasnicima jer će umjesto njih uplatiti radnicima obavezne poreze i doprinose – bez obzira na činjenicu da su ove kladionice u 2020. godini imale prihod veći od 76 miliona maraka i dobit veću od 40 miliona maraka.

Kladionice koje je Vlada Kantona Sarajevo odlučila pomoći sa 120 hiljada maraka već su po istom osnovu dobile izdašnu pomoć. Preko 800 hiljada maraka Federalno ministarstvo finansija isplatilo je za subvencije doprinosa za april, maj i juni za tri kladionice koje je i Vlada KS odlučila pomoći.

Prema podacima Poreske uprave Federacije BiH, u aprilu prošle godine PREMIER WORLD SPORT d.o.o. Čitluk dobio je 241.028,96 KM subvencija, a u maju prošle godine dobili su 233.820,95 KM.

Prema podacima Ureda za reviziju FBiH, kladionica Premier world sport nalazi se među 20 poslovnih subjekata kojima su odobreni najveći iznosi subvencija za april i maj 2020. godine na području Federacije BiH. U mjesecu aprilu prošle godine bili su na petom mjestu po visini subvencije koju su dobili, a u maju prošle godine bili su treća firma u Federaciji BiH sa najvećim isplaćenim subvencijama za doprinose.

Bez obzira na pandemiju korona virusa, Premier world sport u 2020. godini imala je prihode veće od 64 miliona maraka i dobit od 35,3 miliona maraka.

Na spisku firmi koje su dobile najveće iznose subvencija u FBiH po osnovu doprinosa nalazi se i kladionice Formula d.o.o iz Posušja. Kladionica FORMULA d.o.o Posušje u aprilu dobila je 131.540,61 KM subvencija a u maju prošle godine 130.100,60 KM. I ova kladionica u 2020. godini poslovala je pozitivno sa prihodom oko 200 hiljada maraka i dobiti od 21 hiljadu maraka.

Prema podacima Poreske uprave FBiH i kladionica PREMIER SPORT d.o.o iz Čitluka u aprilu prošle godine dobila je 40.872,99 KM a u maju 39.364,34 subvencija. Bez obzira na pandemiju i kladionica Premier sport poslovala je pozitivno. U 2020. godini imali su prihod od 12,4 miliona maraka i dobit od 6,7 miliona maraka.

Bez obzira na ove podatke Vlada KS je odlučila podržati navedene kladionice pravdajući to „olakšicom radnicima u smislu regulisanja radno – pravnog statusa“.

Tako će kladionici Premier World Sport d.o.o. Čitluk iz Budžeta Kantona Sarajevo biti uplaćeno 53.700 KM za mjesece mart i april 2021. godine, kladionici Premier Sport d.o.o. Čitluk bit će uplaćeno 40.834 KM za isti period, dok će kladionica Formula d.o.o. iz Posušja dobiti 26.865 maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79